În amenajarea unei locuințe, accesoriile sunt cele care contribuie la crearea unui aspect estetic, transformând o clădire într-un cămin. Oglinda joacă un rol esențial în viața de zi cu zi având rol utilitar, dar constituie și un element important de design.
De la varianta micuță, de poșetă, până la cea venețiană, cu ornamente bogate și ramă masivă, oglinzile se regăsesc într-o mulțime de forme și dimensiuni, cea mai întâlnită și utilizată fiind oglinda plană, care este de fapt o bucată de sticlă acoperită cu o peliculă metalică (de obicei argint), ce permite sticlei să reflecte o imagine clară.
Poate că nu te-ai gândit că este necesar să cunoști ce presupune întreținerea unor oglinzi, deoarece crezi că e la fel ca la celelalte lucruri. Chiar dacă apreciezi că modelele ieftine nu merită să investești în a le îngriji, deoarece poți cumpăra altele, unele au valoare mai mare sau sunt montate pe mobilier și sunt mai greu de înlocuit, de aceea, iată câteva informații despre cum își poate oglinda menține aspectul lucios cât mai mult timp.
Oglinda de poșetă sau oglinda cosmetică o găsești în majoritatea cazurilor sub forma dublă, din care una poate avea efect de mărire. La achiziționare verifică sistemul de închidere și alege un model ce nu se deschide ușor, deoarece cea mai comună problemă care apare la această oglindă este zgârierea în urma deschiderii accidentale, în poșetă. Curăță regulat cu cârpă uscată și moale, ce nu lasă scame (poți folosi o lavetă de ochelari) și, la nevoie, umezită cu soluție pe bază de alcool.
Oglinda fără ramă, fixată pe mobilă, perete sau în oricare altă parte a locuinței, în afară de baie sau bucătărie, necesită curățare regulată cu o cârpă de praf, moale și curată. La un anumit interval de timp, în funcție de utilizare și gradul de murdărire, folosește o soluție de curățat geamuri sau o soluție de alcool, fără a uda excesiv suprafața, după care șterge cu o lavetă ce nu lasă scame, până la uscarea totală. Nu așeza oglinda direct în lumina soarelui, deoarece se va deteriora.
Oglinda cu ramă necesită suplimentar, pe lângă curățarea sticlei, și curățarea ramei. Ramele din materiale sintetice se curăță cu soluții obișnuite de curățare, pentru cele din lemn trebuie să folosești soluții speciale pentru mobilă, iar cele metalice se șterg cu soluții dedicate sau cu o soluție diluată, obținută dintr-un detergent soft.
Oglinzile din baie sau bucătărie necesită îngrijiri speciale, deoarece sunt utilizate mult mai des (în special cele din baie) și sunt supuse umidității, aburilor și stropilor, în urma folosirii zilnice. Recomandarea este ca, în bucătărie, pentru fiabilitate, să o instalezi departe de aragaz, cuptor sau chiuvetă și să alegi un model bine protejat pe spate, în așa fel încât să nu se deterioreze. Pentru baie este de preferat să alegi oglinzi dedicate, deoarece sunt fabricate pentru a rezista la umiditate ridicată și de calitate superioară. Curățarea trebuie făcută după fiecare utilizare a băii, în special dacă oglinda s-a stropit sau aburit, pentru a preveni apariția petelor. Folosește soluții speciale sau diluție de alcool sanitar și nu folosi cârpe sau substanțe abrazive, absolut deloc. La final șterge cu șervet de hârtie sau hârtie de ziar (clasic, dar foarte practic).
Remedierea problemelor apărute în timp la oglinzile pe care vrei să le păstrezi, fie că sunt de valoare materială sau emoțională, presupune verificarea eventualelor defecte (puncte negre sau transparente). Punctele negre sunt rezultat al infiltrării umezelii și oxidării stratului de argint, fără a fi afectată și vopseaua exterioară, la cele albe și vopseaua este îndepărtată. Repară curățând zonele și acoperind orificiile cu folie de aluminiu sau spray argintiu. Revopsește partea din spate cu atenție, după ce s-a uscat stratul argintiu. Dacă oglinda prezintă defecte pe margini, poți opta să le camuflezi cu o bandă de vopsea, adăugând o ramă sau să îndepărtezi marginea prin tăiere, la un atelier de profil.