Reconstituire istorică, efecte pirotehnice și teatru în cadrul unui proiect artistic desfășurat la Timișoara

afiș cruciada timisoara

„Cruciada înfrântă la Timișoara” este numele unui proiect artistic care va avea loc joi, în Piața Sf. Gheorghe, ce îmbină teatrul, reconstituirea istorică, muzica și efectele pirotehnice.

Un eveniment inedit va fi organizat joi, 9 septembrie, de la ora 21.00, în „amfiteatrul” Piaței Sf. Gheorghe, aflată în centrul Timișoarei, de către Muzeul Național al Banatului, cu sprijinul Consiliului Județean Timiș. Este vorba de proiectul artistic „Cruciada înfrântă la Timișoara”, ce îmbină teatrul, reconstituirea istorică, muzica și efectele pirotehnice.

Potrivit organizatorilor, „Cruciada înfrântă la Timișoara” este un spectacol care reînvie evenimentul care a zguduit nu numai orașul de pe Bega și Banatul, ci întreaga Europă, în anul 1514. Și anume, ridicarea sub arme a cruciadei transformată în răscoală și destinul conducătorului ei, Gheorghe Doja, care a dat ultima sa bătălie sub zidurile Timișoarei și care a fost omorât în cazne tot aici, la Timișoara.

leader board 728 x 90 px

Bătăliile vor fi recreate cu participarea grupurilor de reconstituire istorică din Timișoara, rolurile principale vor fi interpretate de actori profesioniști, muzica este compusă ca soundtrack special pentru spectacol, iar efectele și coregrafiile pirotehnice care vor înfățișa execuția prin foc a lui Doja vor fi realizate de actori de teatru pirotehnic”, a informat Muzeul Național al Banatului.

La spectacol vor participa grupurile de reconstituire istorică Losonczy Istvan, Hrafnabroethr și Eyaletul de Timișoara, Teatrul Merlin și grupurile artistice Peregrinii și Amor Flammis.