De multe ori nu știm la ce se uită copiii noștri la televizor sau cât timp petrec în fața televizorului. Știm că acesta poate fi un bun mijloc de divertisment, dar și faptul că poate exercita o anumită influență dăunătoare.
Cât timp se uită copiii la televizor?
Majoritatea copiilor și adolescenților se uită, în medie, 3 ore pe zi la televizor, fără a lua în calcul timpul petrecut pe jocuri video. Asta înseamnă că până când copilul tău a terminat liceul, va fi petrecut 3 ani întregi din viață uitându-se la TV.
La ce se uită copiii la televizor?
Părinții au un rol fundamental și cel mai bun mesaj pentru copii este exemplul. Este recomandat să vă uitați, ca părinți, la televizor, împreună cu copiii. Ei trebuie să ia comportamente active de la adulți, pentru a lua exemplu. Pentru a-i însoți în mod corespunzător, este convenabil ca adulții să se uită anterior la programe și să cunoască bine conținutul dinainte și abia apoi să privească împreună cu cei mici, la televizor. De asemenea, este important să îi instruiți în alegerea acelor programe care au conținut didactic, cu valori pozitive și caractere pozitive.
În acest fel, vom încuraja o atitudine critică la copii și îi vom ajuta să dezvolte abilități de observare (amintiți-vă că ceea ce este normal pentru noi, cum ar fi distincția între conținut și publicitate, poate fi un mister pentru copii). Evident, pentru ca acest lucru să funcționeze, trebuie să urmărim programe care prezintă interes pentru copii. Programele pentru copii , deși s-ar putea să nu fie cea mai bună opțiune pentru părinți, sunt cele care le plac cel mai mult celor mici.
Cum influențează televizorul copiii?
Televiziunea exercită influențe pozitive și negative, în funcție de tipul de programe pe care îl urmăresc copiii. Programele educaționale pentru copii mai mari de 3 ani s-a dovedit că îmbunătățesc domenii precum vocabularul și cunoștințele în general. De asemenea, pot promova comportamente sociale pozitive, precum altruismul, solidaritatea etc. In orice caz,
există și efecte negative care provin din expunerea la comportamente agresive, violență, situații legate de sex și de consumul de alcool, tutun și droguri.
Comunicarea în familie este esențială pentru o recepția activă a programelor de televiziune. Este esențial să dialogați și să discutați programele urmărite și, dacă este interzis, trebuie să expuneți motivele pentru care sunt interzise, pentru că cenzura fără explicații nu produce efecte pozitive.
Este adevărat că televizorul favorizează obezitatea?
În multe cazuri, este adevărat. Privind la televizor, copilul consumă foarte puțină energie, în plus, consumul de alimente este crescut, fie în timp ce este distras cu televzorul, fie ca urmare a reclamelor emise.
Este bine să ne amintim că timpul investit uitându-se la televizor, este timpul care se scade din alte activități: sport, jocuri, lectură sau alte activități recreative.
Unde să pun televizorul?
• În mod ideal, stați la o distanță echivalentă cu de 3-12 ori mai mare decât lățimea televizorului, de preferință așezat perpendicular pe ecran, pentru a nu adopta poziții
incomode.
• Nu este recomandat pentru copii să aibă televizor în camera lor, nu sunt încă maturi
suficient pentru a determina când și cât să consume conținut tv.
Când să mă uit la televizor?
Este bine ca fiecare casă să stabilească standarde de comportamentele televizate.
• Este de preferat să opriți televizorul în timpul meselor. Conversațiile între membrii familiei sunt mai importante decât să taci și să privești la tv.
• Nu este convenabil să îndeplinim sarcini cu televizorul aprins, pentru că nu ne vom concentra asupra sarcinii de îndeplinit și nici nu ne vom bucura de programul ales.
• Nici nu trebuie să rămână televizorul aprins de parcă ar fi un membru activ al familiei.
• Alegerea programelor și timpul pentru a privi la televizor vor contribui la educația copiilor,
deci nu este doar un gadget pentru a-i menține distrați în timp ce noi părinții ne vedem de treburile noastre.