Vrei să îți cumperi un fier de călcat nou și nu știi exact ce să alegi? Chiar dacă pare simplu, există numeroase modele și tipuri de fier de călcat, ceea ce ne face să devenim indeciși.
Pentru a achiziționa un produs de calitate, care se potrivește nevoilor tale, îți vom spune ce trebuie să iei în considerare atunci când alegi un fier de călcat. Sunt câteva detalii simple care sunt destul de importante atunci când decizi să achiziționezi un fier de călcat. De aceea, este bine să te informezi înainte de a cumpăra orice produs.
1.Tipul de talpă
Unul dintre componentele de bază a unui fier de călcat este talpa. Această componentă este foarte importantă și poate face diferența între un fier de călcat de calitate și unul care îți va arde sau îți va agăța hainele în câteva săptămâni după achiziționare.
Talpa unui fier de călcat poate fi confecționată din diferite materiale. Cel mai cunoscut tip de talpă este cel confecționat din ceramică. Mai există însă și fiare de călcat cu talpă din inox, care este un material care se deteriorează rapid și ajunge să zgârie hainele.
Vei mai găsi și fiare de călcat cu talpă din aluminiu, paladiu sau teflon, dar cele mai bune și mai ușor de întreținut sunt cele din ceramică. Talpa din ceramică alunecă ușor pe material, nu arde și se încălzește uniform.
2. Rezervorul de apă
Există materiale care nu pot fi călcate dacă nu sunt umezite în prealabil. Pentru acest lucru ai nevoie de un fier de călcat cu un rezervor de apă. Modele mai ieftine nu includ și un sistem anti calcar ceea ce duce la degradarea rapidă a fierului de călcat.
Alege un fier de călcat cu un rezervor de apă mai mare și cu un filtru anti-calcar pentru a te bucura cât mai mult de acest produs.
3.Puterea
Cu cât are o putere mai mare, cu atât se va încălzi mai rapid și mai uniform fierul de călcat. De asemenea, pentru țesăturile groase, este nevoie de o temperatură ridicată. De aceea, este important să alegi un fier de călcat care să aibă o putere de peste 1000W. Dacă ai un buget mai mare poți opta chiar și pentru un fier de călcat de 2000W.
4. Funcțiile extra
Există câteva funcții extra pe care fiarele de călcat le au integrate și sunt de mare ajutor. Una dintre cele mai importante funcții este cea menționată anterior: curățare automată anti-calcar. Cu ajutorul acestei funcții te asiguri că fierul tău de călcat nu se va strica din cauza apei dure de la robinet. O altă funcție de mare ajutor este cea de călcare verticală. Acesta este utilă pentru materialele fine, care nu trebuie să fie atinse direct de fierul de călcat, dar și pentru materialele mari și grele care nu pot fi întinse pe masa de călcat (perdele, fețe mari de masă).
Funcția de oprire automată este ideală pentru persoanele mai uituce, care nu își amintesc mereu să oprească și să scoată aparatul din priză după fiecare utilizare. Astfel, eviți arderea materialelor deoarece fierul de călcat se oprește automat atunci când detectează neutilizarea.
5. Fier de călcat cu sau fără fir?
Există fiare de călcat și fără cablu, care sunt portabile și pot fi utilizate oricând ai nevoie, dar nu ai acces la o priză. Fierul de călcat se încarcă cu ajutorul bazei de lucru. Un dezavantaj al acestui tip de fier de călcat este faptul că trebuie să îți aduci aminte mereu să îl încarci înainte de utilizare.
De asemenea, fierul de călcat fără fir poate fi mai scump decât un fier normal, cu cablu. Dacă bugetul îți permite poți opta pentru un fier de călcat fără fir pentru a avea mai multă mobilitate.
Un fier de călcat este un aparat necesar în orice locuință și de aceea este important să iei toate acest detalii în considerare înainte de a achiziționa un produs. Desigur, bugetul tău este cel mai important atunci când vine vorba despre cumpărarea oricărui produs.