Cum putem găsi libertate în imprevizibilitate?

eb2

Dacă există un lucru pe care liderii îl cunosc bine, acesta este haosul. Bineînțeles și ordinea ajunge să îi definească la un moment dat, dar aceasta nu pornește decât din haos. Imprevizibilitatea și incertitudinea sunt inerente fiecărei ființe umane și fiecărei organizații sau companii.

Haosul apare în cele mai inoportune momente (la urma urmei, acest aspect face parte din definiția haosului). Există haos organizațional de interese concurente, resurse limitate și „timpul insuficient”. Există haos la nivel de echipă în care scopul general și scopul muncii sunt neclare sau rolurile și responsabilitățile echipei oscilează undeva între definite și delirante. Și există haosul la nivel individual cu care te confrunți – care uneori te împiedică să mergi înainte, dar alteori poate chiar să te motiveze.

eb1

Există chiar și o Teorie a Haosului, care spune că acesta este știința surprizelor, a neliniarului și a imprevizibilului. Haosul ne învață să fim pregătiți pentru imprevizibil. În timp ce majoritatea științei tradiționale se ocupă de fenomene presupus previzibile, cum ar fi gravitația, electricitatea sau reacțiile chimice, Teoria Haosului se ocupă de lucruri neliniare care sunt efectiv imposibil de prezis sau controlat, cum ar fi turbulențele, vremea, bursa, stările creierului nostru și așa mai departe. Aceste fenomene sunt adesea descrise de matematica fractală, care surprinde complexitatea infinită a naturii. Multe obiecte naturale prezintă proprietăți fractale, inclusiv peisaje, nori, copaci, organe, râuri etc., iar multe dintre sistemele în care trăim prezintă un comportament complex, haotic. Recunoașterea naturii haotice și fractale a lumii noastre ne poate oferi o nouă perspectivă, putere și înțelepciune. De exemplu, înțelegând dinamica complexă și haotică a atmosferei, un pilot de balon îl poate dirija către o locație dorită. Înțelegând că ecosistemele noastre, sistemele noastre sociale și sistemele noastre economice sunt interconectate, putem spera să evităm acțiuni care ar putea ajunge să dăuneze bunăstării noastre pe termen lung.

Un alt aspect pozitiv al imprevizibilității este că poate veni la pachet cu mai multe probabilități decât ordinea. Și ce ființă umană nu este pregătită pentru mai multe probabilități în viață? Suntem pasionați de asta și atunci când vine vorba de divertisment; într-un joc precum blackjack-ul, probabilitatea unui anumit rezultat depinde de atâtea variante, ceea ce face ca acest joc de cărți să fie atât de popular. Natura sa imprevizibilă atrage zilnic milioane și milioane de fani către cazinourile tradiționale și către spațiile online, pline de oportunități. Câștigul sau eșecul la loterie este unul dintre cele mai interesante exemple de probabilitate. Într-un joc de acest gen, fiecare jucător alege șase numere distincte dintr-un anumit interval. Dacă toate cele șase numere de pe un bilet personal se potrivesc cu cele ale biletului de loterie câștigător, deținătorul biletului este câștigătorul jackpot-ului, indiferent de ordinea numerelor. Probabilitatea ca acest lucru să se întâmple este 1 din 10.
Dacă haosul este sinonim cu imprevizibilitatea și confuzia, atunci de aici rezultă și libertatea. Libertatea de a cere responsabilitate, libertatea de a cere claritate, libertatea de a lua inițiativa, libertatea de a deschide o nouă cale care nu a fost încă explorată și, prin urmare, libertatea de a conduce și de a învăța.

Frumusețea imprevizibilității este oportunitatea de învățare neprețuită. Nu crești ca individ, echipă sau companie, rămânând doar cu ceea ce știi deja, ci continui să evoluezi și să te informezi fără să ai neapărat un plan pus la punct, ci fiind imprevizibil și având parte de libertate.

Creierul tău vrea ca viața ta să fie previzibilă. Emoțiile tale vor ca viața ta să fie stabilă. Dar stabilitatea și predictibilitatea te pot împinge spre a rămâne blocat și în supraviețuire. Poți avea libertate în viața ta doar atunci când lași stabilitatea și predictibilitatea în spate. Nu poți fi liber decât dacă pășești în necunoscut. Dacă nu ești dispus să pășești în necunoscut, atunci ești ostaticul a ceea ce știi, al circumstanțelor actuale, al emoțiilor și al mentalității fixe pe care o ai despre ceea ce crezi că ești.

Dacă trebuie să trăiești într-o lume în care totul este sigur și previzibil, atunci ești blocat într-un balon. Ești blocat în povestea ta și în emoțiile trecutului tău. Nu ești dispus să înfrunți un viitor plin de necunoscut. Și dacă nu dorești să faci față unui astfel de viitor, atunci nu poți fi liber.

eb2

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/