Cum prezintă britanicii trecutul și prezentul stațiunii Herculane!

Oricâtă propagandă s-ar face la nivel local pentru renașterea stațiunii de pe Cerna, interesul investitorilor din afara granițelor țării nu ar putea fi trezit decât în urma unui reportaj amplu. Documentarul Wild Carpathia prezintă tot parcursul stațiunii de-a lungul anilor.

Băile Herculane a avut parte de o promovare la un nivel care ar fi ușurat buzunarele autorităților locale dacă s-ar fi făcut din bani publici. Deși departe de a mai fi una dintre cele mai frumoase stațiuni balneare din Europa, localitatea cu izvoare vindecătoare din Caraș-Severin a atras atenția britanicilor. Același Charlie Ottley, prezentatorul filmulețului despre România, Wild Carpathia, reușește să prezinte într-o manieră care trezește curiozitatea pentru stațiunea ce multă vreme a fost lăsată uitării.

CITEȘTE ȘI: BRITANICII, FASCINAȚI DE SĂLBĂTICIA CĂRĂȘEANĂ!

Orașul lui Hercules apare prezentat cu toată istoria lui, despre modul în care a fost înființat și despre motivul pentru care s-a prăbușit. „În anii 1730, în timpul Imperiului Habsburgic, Herculane și-a dobândit renumele. Au apărut multe complexuri regale, toate în stilul baroc austriac. A găzduit o panoplie de regi, regine și celebrități ale epocii. Dar sfârșitul Imperiului Habsburgic și decăderea turismului străin au dus la degradarea și stingerea bogățiilor lui, ca tencuiala și vopseaua care acopereau străzile somptuoase”, se povestește în documentar. Cele două clădiri care au atras atenția prezentatorului sunt Băile Imperiale Neptun și Hotel Roman. Amândouă sunt prezentate atât pentru gloria din trecut, cât și cu speranță în viitor. „Din fericire, există planuri pentru restaurarea acestui monument, precum și a mai multor clădiri istorice. Se  pare că, în viitorul apropiat, acest secret bine păstrat va redeveni o mândrie a României”, este concluzia prezentatorului.

CITEȘTE ȘI: VIDEO: BRITANICII AU PUS OCHII PE CARAȘ-SEVERIN!

Nu doar despre istoria stațiunii se povestește în material, ci și despre izvoarele ale căror puteri vindecătoare au făcut ocolul Europei în documentarul difuzat pe Travel Channel. „Orașul vechi e construit în jurul unor izvoare cu proprietăți minerale despre care se crede că vindecă numeroase boli. De exemplu, acesta e pentru ochi, iar un altul, pentru afecțiuni intestinale”, se precizează în filmul despre România. De altfel, Charlie Ottley a inclus în prezentarea stațiunii și legenda în urma căreia Băile Herculane și-a primit numele. „Renumele izvoarelor a dat naștere și unei legende, care i-a dat numele orașului. Se spune că Băile Herculane este locul unde fiul lui Zeus s-a odihnit înainte să se lupte cu Hidra. În lupta colosală, șerpii prinși în spasmele morții au săpat adânc în rocă”, povestește prezentatorul în timp ce se plimbă printre galeriile săpate de Cerna în stâncă.

YouTube video

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/