Cum plăteşte Romică Anculia cauţiunea?!

Fostul director executiv al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Caraş-Severin, trimis în judecată pentru infracţiuni de corupţie şi fraudarea fondurilor europene acordate sub formă de subvenţii pentru întreţinerea păşunilor, nu are nici un leu în bănci.

Seniorul feudal, aşa cum îl caracterizează procurorii anticorupţie pe Anculia, a cerut să fie pus în libertate în schimbul achitării unei cauţiuni, la fel cum s-a întâmplat cu Simion Iancu – Simi, fostul primar din Oţelu Roşu, care a scos din buzunar nu mai puţin de 50.000 de lei. Nici pentru Anculia suma respectivă nu pare să reprezinte vreo problemă, deşi, potrivit declaraţiei sale de avere, nu are depozite în bănci. Completată la 7 iunie 2011, declaraţia de avere arată că Anculia şi soţia sa trăiesc din salariile de funcţionar public, respectiv asistent medical, ceea ce înseamnă aproximativ 56.000 de lei anual, şi din vânzarea de mere, pere, prune cartofi şi fân, activitate care le aduce încă 264.000 de lei anual.

Colecţionar de artă
Anculia mai are cinci terenuri în Teregova, două locuinţe, în Teregova şi Reşiţa, trei autoturisme, bijuterii şi obiecte de artă. Şeful APIA are aur şi argint de 50.000 de euro, două pendule vechi, de 6.000 de euro, o masă Salon Ludovic, cu opt scaune şi comodă Ludovic, în valoare de 10.000 de euro. În 2006 şi 2008, Anculia a contractat două credite, de 30.000 de euro, respectiv, aproximativ 200.000 de lei, dar ambele au avut scadenţa în 2011.

Ţeapă de 800.000 de euro
În momentul descinderii în apartamentul lui Anculia din Reşiţa, ofiţerii anticorupţie au confiscat de la acesta 5.700 de euro. Potrivit probelor prezentate de DNA, Anculia a luat şpagă 25.000 de euro de la Tudor Jurj, pentru implicarea în fraudarea fondurilor APIA. Despre sume ameţitoare vorbeşte Romică Anculia şi într-o interceptare făcută de DNA. Acesta i se plângea lui Valentin Ghiţă, fostul primar din Socol, de faptul că Jurj l-ar fi “ţepuit” cu 800.000 de euro. Anculia mai are trei zile la dispoziţie pentru a face dovada achitării cauţiunii de 50.000 de lei.