Cum înfruntă autoritățile Codul Portocaliu

Autoritățile din Caraș-Severin sunt în alertă, după ce meteorologii au anunțat că județul intră sub incidența Codului Portocaliu. La nivelul judeţului, sunt pregătiţi să intervină, peste 100 de jandarmi, mai bine de 250 de lucrători ai ISU Semenic, poliţişti şi poliţişti de frontieră, precum şi 23 de echipaje ale Poliţiei Rutiere.

Tot la dispoziţia populaţiei, în special a turiştilor aflaţi pe Muntele Semenic şi Muntele Mic sunt şi salvamontiştii cărăşeni. Pentru turiştii din zonele montane, prefectul judeţului Caraş-Severin a afirmat că îi îndrumă să coboare pe parcursul zilei de duminică, până la orele prânzului. Octavian Țunea a convocat sâmbătă seară în ședință extraordinară, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență. Acesta le reamintește primarilor că vor avea un rol foarte important în zilele care urmează, însă și câteva responsabilități care trebuie respectate.

“La nivel local, primăriile trebuie să aibă identificate şi pregătite spaţiile de primire-cazare a persoanelor afectate de fenomenele meteo specifice. Conform legislaţiei, printre altele, primăriile trebuie să instituie serviciul de permanenţă, să asigure asistenţa medicală la nivelul localităţii, să asigure transmiterea atenţionărilor şi informaţiilor către satele sau cartierele aparţinătoare şi să semnaleze Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, orice problemă apărută la nivelul comunităţii locale”, a spus Octavian Țunea, prefectul de Caraș-Severin.

Prefectul Octavian Ţunea le mai solicită primarilor să asigure de urgenţă mijloacele necesare pentru intervenţie, în cazul blocării căilor de acces, inclusiv către locuinţele cetăţenilor, dar şi să asigure furnizarea în condiţii normale a utilităţilor publice la nivelul localităţilor.

În ceea ce priveşte desfăşurarea cursurilor în unităţile de învăţământ, părinţii se pot interesa dacă acestea sunt sau nu suspendate, pe parcursul zilei de duminică, între orele 10:00 şi 22:00, la Telverde: 0800 816 255.