Cum controlăm panica şi cum ne gestionăm viaţa în autoizolare?

Întreaga omenire se confruntă astăzi cu o anxietate colectivă cauzată de teama de necunoscut, de a nu fi în control, de neputință. Psihoterapeutul timişorean Aurelia Marcoane ne recomandă cum să ne gestionăm emoţiile pentru a trece cu bine de această perioadă.

Întreaga omenire traversează o perioadă grea, iar încărcătura emoţională este apăsătoare pentru fiecare dintre noi. Situaţia prin care trecem nu ţine cont de nivelul educaţional, de profesie, de statut social sau altele. Cumva ne-a „redus” la un fel de „egalitate”, la o „liniştire” prin distanţare socială, ceea psihologii consideră ca fiind cel mai greu lucru: să stai tu cu tine însuţi. Cum putem controla stările de panică?

„Pentru a reduce din presiune avem la îndemână controlul acţiunilor pe termen scurt. Astfel, e util şi recomandat să ne facem un plan pe zile, în care să ne umplem timpul cu activităţi care ne fac plăcere, ne ajută să ne îmbunătăţim starea psihică şi ne distrag de la a ne intoxica cu informaţii negative care nu fac decât să ne abunde sufletul de panică şi să ne reducă capacitatea de a fi raţionali. Pentru că atunci când panica se instalează, raţiunea se blochează”, explică Aurelia Marcoane, psihoterapeut.

De asemenea, este deosebit de important să facem swich-ul de la gândirea emoţională la cea raţională, cât mai mult posibil!

„Adică «ce gândesc» să fie alimentat cu gânduri raţionale şi gânduri pozitive pentru a nu lăsa iraţionalul şi negativul să invadeze cu totul ceea ce simţim. Este adevarat că reacţiile noastre emoţionale sunt răspunsul firesc la un context de viaţă neobişnuit, iar nivelul de anxietate va creşte, însă noi avem capacitatea de a controla aceste frici prin a accepta realitatea – pe care, cum spuneam anterior, nu o putem controla la nivel macro – şi de a găsi variante prin care să îi facem faţă – adică să manifestăm o stare de control la nivel individual. Frica se transformă în panică doar atunci când dăm voie gândurilor iraţionale să ne invadeze şi să ne controleze”, a precizat Aurelia Marcoane.

Recomandări utile

În primul rând, în aceasta perioadă, pe fiecare dintre noi ne ajută foarte mult să ne stabilim un program zilnic, aşa cum am fost obişnuiţi, spune psihoterapeutul. Lipsa unei activităţi zilnice şi lipsa apartenenţei la un grup social poate induce stări de inutilitate de care vrem să ne ferim în această perioadă. Psihoterapeutul face şi alte recomandări, la fel de utile.

„Să nu credem tot ceea ce auzim pentru că mintea noastră poate produce scenarii catastrofale. Să încercăm să ne dozăm contactul cu emisiunile sau știrile tematice şi să decidem cât timp vom aloca informării noastre zilnice despre situaţia în care ne aflăm. Iar dacă considerăm că nu putem face faţă din punct de vedere emoţional tuturor informaţiilor negative care apar zilnic, putem ruga un prieten apropiat, care arată capacitate de gândire rațională, deci este mai puțin panicat, să ne trimită strict informările din partea autorităţilor, informaţii pe care e de dorit să le cunoaștem ca să fim conectaţi cu contextul real”, afirmă psihoterapeutul.

„Să învăţăm lucruri noi, să facem meditaţie şi sport!”

Aurelia Marcoane spune că sunt o serie de lucruri care se pot face în acestă perioadă, când viaţa socială este limitată.

„Să învăţăm lucruri noi precum o limbă străină online sau meditația, o practică pe care o putem introduce în rutina zilnică. Meditaţia ne ajută să obţinem o stare mentală calmă şi stabilă din punct de vedere emoţional şi ne reconectează cu sinele nostru. Să facem sport, pentru beneficii atât fizice, cât şi psihice.

Dacă totuşi ne simţim copleşiţi, putem apela la psihoterapie online! În această perioadă mulţi colegi, printre care şi eu, oferim consiliere gratuită, în anumite limite stabilite de fiecare în parte”, precizează psihoterapeutul Aurelia Marcoane.

Cum ne conectăm cu familia și prietenii?

În această perioadă este recomandat să păstrăm în permanenţă legătura prin telefon sau videocall cu cei apropiaţi.

„Să avem grijă de copiii, părinţii şi bunicii noştri, să le oferim atenţie şi timp! Astăzi beneficiem din plin de aceste daruri care pentru ei sunt la fel de importante precum erau şi pentru noi atunci când eram mici. Sunt dovezi absolute de iubire! Astfel ne îndreptăm spre noi înşine şi spre familie, un concept care în ultima vreme era pe cale de destrămare.

Să purtam cu ei discuţii amuzante şi să simţim conectare. Acest lucru ne va da o stare de confort şi siguranţă, pentru că realizăm că nu suntem singuri în această situaţie şi ne bucurăm că suntem bine şi ne putem auzi şi vedea zilnic. Această distanţare socială recomandată ne poate face să ne apropiem emoţional de cei dragi, mai mult decât de obicei. Iar după ce această perioadă se va încheia, putem regândi acele lucruri care contează cu adevărat pentru fiecare dintre noi”, a explicat psihoterapeutul.

Suportul emoţional oferit de persoanele apropiate, decisiv în această perioadă

Relaţiile sociale şi suportul emoţional oferit de persoanele apropiate, chiar şi de la distanţă, joacă un rol deosebit de important în această perioadă, sunt de părere specialiştii.

„Încercaţi să vă creaţi un grup de suport format din familie şi prieteni, să vorbiţi zilnic şi atunci când unul dintre voi se confruntă cu o stare de anxietate, să îi ascultaţi fricile şi să încercaţi să îi transmiteţi că nu e singur şi că îi sunteţi alături. Să împărtăşiţi fiecare ce activităţi aţi făcut pe parcursul zilei, ce aţi gătit, ce filme aţi vizionat, ce cărţi mai citiţi etc.”, continuă Aurelia Marcoane.

Prin urmare, trebuie să ne gândim că e doar o perioadă pe care cu toţii ne dorim să o traversăm cât mai repede şi cu efecte negative cât mai mici posibil.

„Să încercăm să profităm de acest timp liber pentru a face lucruri pentru noi înşine. Am tot cerut o pauză, iar acum o avem şi ne plângem că nu ştim ce să facem cu ea. Vă recomand să faceţi ceea ce vă aduce bucurie şi plăcere! Cred că am exagerat prea mult, am ajuns să fim prea grăbiţi, prea egoişti, prea superficiali, prea insensibili la cei de lângă noi. Nu ştiu dacă vom învăţa ceva din asta, dar câteva lucruri le vom face inevitabil, iar printre ele se numără şi faptul că de acum înainte sper să ne preţuim altfel viaţa”, concluzionează psihoterapeutul Aurelia Marcoane.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/