În ciuda lipsurilor cu care se confruntă învățământul românesc, metodele de predare sunt atractive pentru două franțuzoaice, care au venit la Reșița să învețe cot la cot cu studenții din oraș.
Învăţământul românesc este cu zeci de ani în urma sistemelor bine puse la punct din țările din vestul Europei. Cu toate acestea, Heloïse și Loraine, două studente la Institutul Regional de Asistență Socială din Haute Normandie, au ales să vină la Reșița printr-un program de studiu, având în vedere legătura creată între Universitatea „Eftimie Murgu” și cea din Haute Normandie.
Cele două franțuzoaice studiază pedagogia și sunt uimite de ceea ce au descoperit în România. „Studiez în Franța pentru a fi educatoare, 3 ani. În fiecare an trebuie să facem practică, acesta e cel de-al doilea an pentru noi. Vrem să mergem în țări străine și am ales România pentru că universitatea de unde venim este înfrățită cu cea din Reșița și ne este mai ușor să venim aici datorită parteneriatului. Am vrut să vedem o altă modalitate de a lucra în cadrul unui program similar cu ceea ce facem noi. Vrem să vedem multe lucruri, mulți oameni și să învățăm unii de la alții. Locuim în Reșița în cadrul campusului niversitar. Toată lumea e prietenoasă și vrea să ne arate atâtea lucruri. Am văzut Timișoara și am cunoscut o mulțime de oameni buni. Pe mine cel mai mult mă atrag în România oamenii. Iubesc faptul că sunt deschiși la minte. Și eu, la rândul meu, le-am împărtășit viziunea mea din Franța și chiar au fost interesați să îmi cunoască părerea”, a declarant Heloïse pentru Express de Banat. Tânăra face practică la Centrul „Primăvara” din Reșița, unde este deja apreciată pentru metodele pe care le folosește.
„Heloïse este la început, copiii deja se atașează de ea, îi este un pic greu, având în vedere comunicarea cu copiii centrului, dar sunt sigură că va face treabă bună. Își dorește să scrie o serie de proiecte, pe care să le implementeze pentru copiii Primăverii și vreau să știe că are toată susținerea noastră”, a declarat Sorina Stolojan, institutor și coordonator în ceea ce privește voluntariatul la Centrul „Primăvara”.
Și Loraine este la fel de impresionată de ceea ce a găsit în Reșița. „Vreau să ajung educatoare pentru copiii cu dizabilități. Am venit în România pentru că voiam să fac un proiect pe termen lung. E un loc foarte frumos, oamenii sunt foarte primitori, vreau multe activități și vreau să fac excursii în România. Sunt fericită să fiu aici. Nu este ușor în fiecare zi, dar suntem foarte bucuroase. Oamenii au un spirit foarte optimist. Este o experiență minunată, este complet diferit de modul nostru de lucru. România se confruntă cu un început al unei revoluții a muncii sociale. E complet diferit de Franța!”, a declarat Loraine, studenta ce face practică la Centrul „Sfânta Maria” din Reșița.
Dacă la capitolul învățământ studentele s-au descurcat foarte bine, cu mâncarea răzbesc mai greu. „Franța este o țară a mâncării și a vinului și nu avem aceleași produse. Eu sunt vegetariană și e foarte greu să găsesc ceva care să-mi placă”, a mai declarat Heloïse. „Mâncarea de aici e diferită de cea din Franța, uneori e bună, uneori nu prea știm ce mâncăm, dar ne vom obișnui cu ea, deoarece vom sta în Reșița aproximativ trei luni”, a adăugat Loraine.
Frumoasele frantuzoaice din Haute Normandie