Pisica, aruncată dintr-o parte în alta a graniței

În urma sesizării făcute de GEC Nera către autoritățile județene cu privire la tăierile ilegale în zona Balta Nera – Dunăre, s-au efectuat controale pe granița țării, însă raportul în urma verificărilor a fost contrar faptelor sesizate.

Deși GEC Nera a adus dovezi că se taie ilegal în rezervația naturală din Parcul Național Porțile de Fier la granița cu Serbia, autoritățile județene au considerat că nu există nereguli grave în zonă. „Dispeceratul apelurilor de urgenţă a dirijat alerta GEC Nera spre Inspectoratul Judeţean al Poliţiei Caraş – Severin care a organizat în 17 februarie 2013 împreună cu poliţia de frontieră, imediat după primirea alertei, o cercetare a zonei alertate din România. Într-un proces verbal transmis ulterior către GEC Nera, echipa de cercetare a menţionat că nu au fost depistate pe teritoriul României infracţiunile alertate”, precizează Doina Mărgineanu, consilier pentru relații publice GEC Nera.

Cu toate acestea, organizația are informații solide conform cărora în zonă s-a practicat și se practică exploatarea ilegală a lemnului. „Pe baza informaţiilor deţinute până în prezent GEC Nera constată că în Delta Nerei, în zona liniei de graniţă există o porţiune de teritoriu unde în timp linia de graniţă a fost de mai multe ori modificată şi care nu este controlată de către autorităţile din cele două ţări. În această zonă se produc tăieri ilegale de arbori care au ca rezultat diminuarea habitatului speciilor de faună şi floră acvatică protejate prin legile din România şi Serbia”, mai adaugă Doina Mărgineanu.

Chiar dacă autoritățile au lăsat-o baltă și chiar dacă nu a primit răspuns de la majoritatea instituțiile cărora le-a cerut un raport cu privire la verificările efectuate, GEC Nera nu se dă bătută și continuă cercetările. „În baza Legii 544/2001, GEC Nera a solicitat conducerii centrale a Poliţiei de Frontieră Române informaţii exacte despre linia de graniţă materializată pe teren dintre Romania şi Serbia la momentul producerii tăierilor ilegale, de la care se aşteptă un răspuns. Acelaşi demers la făcut şi As. AURORA, asociația sârbească de voluntari , către conducerea centrală a poliţiei de frontieră din Serbia”, explică Doina Mărgineanu.