Cultură, tradiție, lumină, culoare. Colegiul „Traian Doda“ le promovează în rândul elevilor

Peste 300 de elevi din zona Caransebeșului au participat la două proiecte regionale coordonate de profesori de la Colegiul Național „Traian Doda“ Caransebeș. Concursurile dedicate Zilei Copilului, „Cultură și tradiție“ și „Lumină și culoare“, au fost de creație literară cu tematică religioasă.

„La concursul Cultură și Tradiție, datorită numărului tot mai mare de participanți, fiecare ediție a venit cu o noutate. Astfel, dacă în primele ediții ale concursului lucrările participanților erau scrise doar în limba română, la edițiile din urmă lucrările au putut fi redactate în limbile franceză, engleză și germană. Ediția a cincea, dedicată Marii Uniri de la  1918, are ca element de noutate secțiunea istorică”, ne-a precizat coordonatoarea concursului, prof. Dorina Coste.

„Lumină și culoare“ este un concurs de creație artistică cu tematică religioasă, implicând o cunoaștere a domeniului fascinant al credinței și o dezvoltare a talentului artistic și este coordonat de doamna profesoară Fontul Oltea. „Participarea, în număr tot mai mare, a făcut ca la acest concurs evaluarea să se facă pe mai multe secțiuni, în funcție de tehnica de realizare: grafică, acuarelă, pânză, sticlă și hârtie”, menționează Dorina Coste.

Proiectele, de nivel regional, au în vedere principiul respectului pentru valori în promovarea identității spirituale, propunându-și să stimuleze aptitudini și talente, păstrarea tradițiilor naționale și valorificarea creativității participanților în realizarea unui act de cultură autentic. Ambele proiecte au fost aprobate de către Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin și sunt cuprinse în Calendarul activităților educative, școlare și extrașcolare, la nivel regional.

Cele două proiecte, aflate la ediția a V-a, au atras an de an tot mai mulți participanți. Astfel, anul acesta au participat peste 300 de elevi din clasele I-XII atât de la școli din județ, cât și din școlile partenere: Colegiul Economic Arad, jud. Arad; Colegiul Național „Andrei Mureșanu“ Bistrița și Școala Gimnazială „Lucian Blaga” din Bistrița, jud. Bistrița-Năsăud; Colegiul Tehnic „Simion Mehedinți” Codlea, jud. Brașov; Colegiul Național Pedagogic „Ștefan Odobleja“ Drobeta Turnu Severin, jud. Mehedinți; Școala Gimnazială Nr.1 Plopiș,  jud. Sălaj; Liceul Teoretic„Traian Vuia“ Făget, jud. Timiș; Colegiul Național „C.D.Loga“ Caransebeș, Seminarul Teologic Ortodox „Episcop Ioan Popasu“ Caransebeș, Școala Gimnazială Slatina –Timiș, jud. Caraș-Severin.

Încă de la prima ediție, bugetul proiectului a  fost  suportat în proporție de 100% din contribuția partenerilor (o contribuție substanțială aducând Episcopia Caransebeșului și Asociația „Temeș Corneliu” Buchin).