Culmea rușinii! Statul român, dat în judecată pentru că nu și-a plătit restanțele la întreținere

O asociație de proprietari din centrul Timișoarei a câștigat în primă instanță un proces în care a dat în judecată Consiliul Local Timișoara și statul român, prin Ministerul Finanțelor Publice, cerând obligarea statului la plata cheltuielilor de întreținere.

Concret, statul român deține pe strada Augustin Pacha din Timișoara un spațiu comercial de 140 mp. Spațiul este administrat de Primăria Timișoara și închiriat unei firme. Pentru că timp de aproape doi ani, februarie 2015-decembrie 2016, nu au fost plătite cheltuielile de întreținere pentru spațiile comune, Asociația de Proprietari de pe Augustin Pacha a dat în judecată statul român și Consiliul Local, cerându-le judecătorilor să oblige statul și primăria să achite cheltuielile comune plus penalități. În 2017, la momentul deschiderii procesului, asociația de locatari a calculat că datoria restantă a statului este de aproape 15.000 de lei.

În proces, Primăria Timișoara s-a apărat susținând că obligația plății cheltuielilor de întreținere a părților și a instalațiilor de folosință comună a clădirilor îi revine firmei care are spațiul în chirie. Astfel, Primăria a cerut ca în cazul în care se constată că sumele cerute de asociație trebuie plătite, banii să fie achitați de chiriaș. La rândul său, statul român, reprezentat prin Ministerul Finanțelor, s-a apărat arătând că „spațiul este în administrarea operativă a Primăriei Municipiului Timișoara și a fost dat în folosință în baza contractului de închiriere societății căreia îi incumbă responsabilitatea achitării cheltuielilor comune din cadrul asociației”.

Introdusă ca parte în proces, firma chiriașă s-a apărat arătând că, potrivit contractului de închiriere, „locatarul are obligația să efectueze toate reparațiile care sunt necesare pentru a menține bunul în starea corespunzătoare de întrebuințare, pe toată durata locațiunii, conform destinației stabilite, în sarcina firmei neregăsindu-se nicio obligație de a achita alte cheltuieli, în afara celor  cu chiria efectiv datorată”. Chiriașul s-a mai apărat arătând că a plătit cheltuielile de întreținere pentru spațiul pe care l-a închiriat, neavând nicio obligație să achite cheltuielile de întreținere a spațiilor comune.

gif card de energie dacus 1000x100

Decizia instanței

Judecătoria Timișoara a stabilit că proprietarul din CF este statul român. Prin urmare, acesta este responsabil de plata restanței la întreținere în valoare de peste 14.000 de lei. „În baza art. 50 din Legea nr. 230/2007, răspunderea  pentru neplata cotelor de contribuție la cheltuielile asociației de proprietari revine proprietarului imobilului. În cauză, pârâtul statul român este proprietarul imobilului în cauză, această stare de drept rezultând din cuprinsul cărții funciare.”, se arată în sentința Judecătoriei Timișoara, care nu este definitivă, fiind atacată deja cu apel la Tribunalul Timiș.

Muzeul TM
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/