Cu vaporașul, la Uzina de Apă Timișoara

uzina de apa timisoara
po 1000x100px (3) untitled design set 970x90 px

Proiectul Ecluze pe Bega continuă cu tururi ghidate cu vaporașul Pelicanul la Uzina de Apă Timișoara. Înscrierile sunt obligatorii.

„La uzină” e un eveniment desfășurat în cadrul proiectului Ecluze pe Bega 2024 / Timișoara – port cultural, ce își propune să aducă în atenția publicului larg un monument arhitectural industrial al Timișoarei – Centrala Hidroelectrică.

„În cadrul tururilor ghidate de sâmbăta viitoare, 25 mai, vom face împreună o călătorie ce propune înțelegerea unuia dintre cele mai complexe și mai valoroase obiecte de patrimoniu hidrotehnic și industrial din Timișoara, parcurgând distanța de la semnificație istorică la relevanță contemporană. Ghid ne va fi colegul nostru, arh. Andrei Chindriș, iar durata unui tur este de aproximativ 1h. Participarea este gratuită, dar înscrierile sunt obligatorii”, transmit organizatorii.

Centrala Hidroelectrică din Timișoara este locul care pune în mișcare orașul de peste 110 ani, furnizându-i energia electrică de care are nevoie. Construit în 1910, ansamblul „Turbinelor”, așa cum mai e cunoscut de timișoreni, este un obiectiv cu totul deosebit, atât prin arhitectură cât și prin realizare tehnică.

Uzina poartă semnătura celebrului arhitect-șef al urbei de la începutul secolului al XX-lea: László Székely. Turnul, asemănător unui donjon medieval, poartă stema orașului, iar mascaronii caracteristici stilului Secession stau de strajă deasupra ferestrelor în formă de arc de pe fațada dinspre aval. În interiorul clădirii ies imediat în evidență mozaicul și celelalte elemente decorative din vremuri în care clădirile industriale nu trebuiau să fie doar funcționale, ci și frumoase.

stiri si publicitate casino herculane by sungarden stiri si publicitate gif card de energie dacus 1000x100
publicitate in Stiri de Timisoara si Resita gif card de energie dacus 1000x100

Cei care vor să participe la tururile ghidate se pot înscrie aici.

 

 

versay aprilie 980x120 px banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/