Cu tradiții și superstiții, de ziua Sfântului Ioan Botezătorul

Cele mai așteptate sărbători din an, care încep în 6 decembrie, când Moș Nicolae vizitează ghetuțele copiilor cuminți, se încheie astăzi, cu sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul.

Cea mai importantă sărbătoare după Crăciun, cea care pune punct sărbătorilor de iarnă, ziua Sfântului Ioan este plină de obiceiuri și tradiții care, fie dezvăluie alesul inimii, fie dezlănțuie puterile „necuratului”.

Ziua Sfântului Ioan Botezătorul, care consemnează mitologic totodată și botezului lui Iisus Hristos, are diferite semnificații și impune în rândul creștinilor tradiții ce încă se păstrează. Pentru cele care au fost curioase să-și întâlnească alesul inimii, noaptea de Bobotează este cea care dezvăluie, în vis, viitorul soț al domnișoarelor. Acestea, după ce au ținut post înainte, au avut noaptea trecută ocazia să-şi vadă alesul în vis, dacă şi-au pus busuioc sub pernă.

Astăzi nu se spală

De asemenea, una dintre legende povestește că în ziua când Ioan Botezătorul a început slujba botezului lui Iisus Hristos, diavolii au încercat să întrerupă ceremonia și au apărut în apele Iordanului. Atunci, Dumnezeu a poruncit preoților să sfințească toate apele astfel încât diavolii au rămas blocați în ape. Tocmai de aceea, se spune că astăzi gospodinele ar face bine să uite de spălat, pentru că odată cu apa ce va curge vor da drumul și la „necurați” în casă.

Pronosticuri bune pentru noul an

Tot ziua de astăzi arată cum ne va merge anul acesta. După vremea de afară, anul va fi rodnic, plin de belșug și sănătate, pentru că zăpada și pomii plini de promoroacă sunt semne bune. Tradiția mai spune că  cine nu se veselește astăzi va fi trist tot anul. Așadar, distracție plăcută tuturor și la mulți ani!