Absolvenții de liceu nu-și găsesc locul pe piață

Situația șomerilor în județul Caraș-Severin se  agravează imediat după examenul de Bacalaureat, când procentul mare al celor care nu promovează îngroașă rândurile tinerilor fără o slujbă. Deși Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă încearcă să atragă angajatorii spre acea categorie de tineri, numărul celor neangajați rămâne îngrijorător de mare.

Tinerii cărășeni nu doar că nu reușesc să obțină diploma de Bacalaureat, dar, după ce trece perioada examenelor, nici nu își găsesc un loc de muncă. Această situație atrage atenția atât a Inspectoratului Școlar Județean, cât și a Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă, ce încearcă să găsească diferite soluții pentru rezolvarea problemei.

Învătământul se află într-o situație mai specială. Există un adevărat fenomen și anume, după examenul de Bacalaureat numărul șomerilor crește. Sub 50 la sută din liceeni promovează examenul, iar cealaltă parte, peste 50 la sută, sunt șomeri înregistrați automat. Aceștia sunt lăsați la voia întâmplării! Ar trebui ca cei care nu au absolvit Bacalaureatul să capete măcar o carte de vizită pentru o eventuală încadrare, pentru că un om fără ocupație este un potențial pericol, se îndreaptă spre alte ocupații”, explică inspectorul școlar general adjunct Nicolae Grindeanu, din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Caraș-Severin.

În aceste condiții, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă încearcă cu greu să se ocupe de promovarea acestui segment din șomerii județului. „Agenția îi are în evidență pe acești tineri și chiar oferă facilități angajatorilor pentru a angaja absolvenții. Le oferim meserii care se caută pe piața muncii”, precizează Sebastian Buzori, din partea agenției. Chiar și așa, statisticile arată că numărul șomerilor și rata șomajului cresc semnificativ după lunile iulie, respectiv septembrie, când au loc cele două sesiuni de examene.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/