Cu plățile la zi reșițenii își gătesc la butelie. E-On a strâns robinetul la gaz!

Un întreg bloc de locuințe din Reșița se încălzește la reșou și gătește la butelie după ce, spun oamenii, E-On le-a tăiat gazul și refuză să îi rebranșeze la servicii.

Întregul scandal a izbucnit la începutul verii, atunci când lipsa de administrare a făcut ca întregul bloc de locuințe de pe strada Tineretului, numărul 1, să fie bifat pe lista datornicilor la plata gazului. Pedeapsa a fost aspră, și asta pentru că E-On a debranșat toate locuințele de la gaz pentru a-și recupera banii.

Lucru care s-a și întâmplat. Dar, cu toate că datoriile au fost repede achitate, compania de distribuție a gazelor refuză să realimenteze cu gaz blocul cu pricina. Și asta pentru că, spun reprezentanții E-On, instalațiile interioare de utilizare a gazelor naturale nu se mai află în termenul de valabilitate.

În aceste condiții, oamenii au așteptat cu ușile deschise o vară întreagă ca specialiștii care se ocupă de verificări să le treacă pragul. Lucru care nu s-a întâmplat. Motivul este explicat tot de cei de la E-On.

Conform legislaţiei în vigoare, verificarea periodică a instalațiilor de utilizare este obligatorie pentru toți consumatorii și se efectuează de către un operator economic autorizat în acest sens de către Agenția Națională de Reglementare în domeniul Energiei, ANRE. Instalaţiile interioare de utilizare comune sunt proprietatea consumatorilor, aceştia având obligaţia legală de a le întreţine şi de a respecta normele de utilizare pentru funcţionarea în condiţii de siguranţă”, au explicat reprezentanții companiei.

Mai mult decât atât, E-On spune că toți consumatorii debranșați au fost informați în scris cu privire la pașii care trebuie parcurși pentru reluarea alimentării cu gaz. Aceștia ar fi contactarea unei firme autorizate ANRE pentru efectuarea verificării instalației şi ulterior informarea companiei în vederea reconectării instalației la sistemul de distribuție a gazelor naturale. Documente care nu au sosit încă de nicăieri.

Locatarii renunță și cumpără butelii

În timp ce E-On așteaptă documentele care să ateste că instalațiile de gaz sunt în grafic, locatarii deznădăjduiesc. Și asta pentru că, spun ei, trebuie aprobate instalațiile din fiecare apartament în parte, lucru care este imposibil în condițiile în care foarte mulți proprietari sunt plecați în străinătate și nu pot fi de găsit.

Am strâns și bani pentru ceasuri individuale, ni s-a zis că dacă ne instalăm acele ceasuri ni se dă drumul la gaz. Nu ne pot da drumul la alimentarea cu gaz decât pe tot blocul, dar pentru asta este nevoie de autorizație pe fiecare apartament în parte. Asta nu se va întâmpla niciodată, pentru că foarte multe apartamente nici măcar nu sunt locuite”, a explicat Elena Cornelia, una dintre locatare.

Mai mult decât atât, fiind convinși că nu se va găsi prea curând o rezolvare care să le readucă gaz pe țevi, locatarii de pe aleea Tineretului au decis să-și cumpere butelii. Acestea completează perfect decorul unei locuințe comuniste cu butelie și reșou, pentru că nici cu încălzirea lucrurile nu stau prea roz în zonă.

Deja nici nu ne mai batem capul, pentru că fiecare și-a cumpărat butelii, nu mai avem nicio speranță să ajungem la o rezolvare. Oricum, și ei au mult de pierdut, pentru că suntem deja 140 de locuințe care nu mai beneficiază de gaz. Mai mult decât atât, încălzire nu mai avem de trei ani, am ajuns să ne încălzim cu calorifere electrice și reșouri, în secolul 21, a mai explicat Elena Cornelia.

Comments

 1. GGii says:

  Daca Eon da drumul la gaz si una din instalatii care este neconforma explodeaza, cina raspunde? Cine plateste pagubele?
  De ce sunt revoltati locatarii atunci cand trebuie sa se aplice legea?
  Ce ati vrea?
  Sa dea eon drumul la gaz si sa explodeze blocul ca pe Vladeasa?
  Are bani primaria sa repare si blocul asta?
  Pentru siguranta noastra, hai sa nu mai fim revoltati si sa aplicam legea.
  Mai bine fara gaz decat cu morti si un bloc daramat.