Schimbarea TVA-ului trimite inspectorii pe teren

Luna aceasta aduce controale din toate părțile la producătorii de pâine și produse de panificație de pe raza județului. Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor, alături de Garda Financiară și Inspectoratul de Poliție Județean s-au pus pe treabă.

Fiecare instituție cu autoritate în acest domeniu a ieșit în teren pentru a verifica dacă agenții economici care produc pâine respectă noile reglementări. Angajații Protecției Consumatorilor au efectuat controale la 14 agenți economici, iar la nouă dintre aceștia au descoperit diferite abateri. „Cinci operatori economici au fost sancționați pentru că în structurile de vânzare cu amănuntul a pâinii nu era afișată denumirea furnizorului de pâine, a produselor livrate și a prețului . Alți doi au fost sancționați pentru că nu se specifica la raft că pâinea este albă, data durabilității minimale sau faptul că acestea conțin gluten și susan”, a consemnat comisarul-șef adjunct Angyal Cristian, din cadrul Comisaritului Județean pentru Protecția Consumatorilor Caraș-Severin. Ultimii doi au fost sancționați pentru că în magazin nu erau afișate numele firmei, orarul și telefonul consumatorului. În urma controlului, s-au oprit temporar de la comercializare produse în cantitate de 80 de kilograme, cu o valoare de 580 de lei.

Comisarii și polițiștii, pe teren
Implicați în ampla acțiune de control nu sunt doar inspectorii Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor, ci și Garda Financiară și Poliția. „Denumit strategic Planul Vatra, această acțiune se desfășoară la nivel național din data de 1 septembrie, dată la care au început controalele și în județ la transportul de pâine, la cereale, în depozite și fabrici”, a precizat comisarul-șef dr. Grigore Stolojescu, șeful Inspectoratului de Poliție Județean Caraș-Severin.

Garda Financiară este cea care controlează dacă producătorii de panificație respectă reducerea TVA-ului, iar acțiunile au demarat tot cu 1 septembrie. „În primele cinci zile ale acțiunii de verificare s-a raportat zilnic. Acțiunea vizează în special prețul de comercializare, modul în care operatorii economici au aplicat măsura TVA-ului. Efectul resimțit  la nivelul populației a fost între 9 și 12 la sută”, a precizat Aurel Foghiș, șeful secției Gărzii Financiare Caraș-Severin.

O altă problemă cu care se confruntă cetățeanul de rând, semnalată în cadrul unei ședințe de către directorul Direcției de Sănătate Publică, Luca Dragoș, a fost lipsa unei precizii în ceea ce privește gramajul pâinii. „Eu, ca și consumator, nu am nicio idee asupra gramajului, dacă pâinea are cantitatea care trebuie sau nu. De cele mai multe ori, acest lucru nu este specificat pe ambalaj, și producătorul poate să jongleze din gramaj. Ar fi obligat cel care cumpără să verifice gramajul? Să existe un sistem de cântărire la vânzător?”, a întrebat Luca Dragoș. Răspunsul nu a întârziat să apară. Pe parcursul controalelor, inspectorii Gărzii Financiare se ocupă și de verificarea acestui aspect.

Producătorul este răspunzător pentru gramaj, nu vânzătorul. Noi, când efectuăm verificări, controlăm și acest lucru, prin sondaj. Dacă sunt abateri mai mult decât este cazul, luăm măsurile ce se impun”, a fost explicația șefului secției Gărzii Financiare Caraș-Severin. Acțiunile de verificare continuă până la sfârșitul lunii.

FOTO: transilvaniareporter.ro

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/