Cu mască, împotriva măștii! Purtarea măștilor în școli, motiv de protest în centrul Lugojului

Lugojenii au protestat duminică, timp de două ore, pe platoul din fața Casei de Cultură a Sindicatelor, împotriva purtării măștilor de către elevii și personalul didactic din școlile din municipiu. Protestul a fost inițiat, în numele unui grup de părinți și aparținători ai copiilor, de Codruța Popovici, după ce și în alte orașe au fost făcute astfel de proteste.

La ora începerii protestului, pe platoul din fața Casei de Cultură a Sindicatelor erau 12 persoane, apoi s-au adunat în jur de treizeci, care au purtat diferite mesaje scrise sau printate pe foi de hârtie. Cu tot cu cei curioși adunați în jur, au fost prezente cam 40 de persoane.

Protestatarii au purtat următoarele mesaje: „Profesorii sunt eroii noștri”, „De ce ați deschis școlile, dacă nu sunteți pregătiți?”, „Vrem educație, nu figurație”, „Sus inimile!”, dar și înscrisuri care pun la îndoială pandemia, precum „Stop pandemiei inventate”.

„Copilul meu a avut probleme mari cu respirația, până în urmă cu doi ani. Își sufla tot timpul nasul și nu putea să respire decât pe gură. Cum ar fi acum să-l oblig să poarte masca timp de patru ore pe zi? Ce va face, cum va suporta asta? Probabil că ne vom întoarce la același scenariu, la aceleași afecțiuni, iar eu o să-l tratez din nou pe banii mei, că statul nu îmi va da nimic”, a spus Rodica Ciurescu, fostă sportivă de performanță, care s-a aflat printre vorbitori.

Alte opinii ale protestatarilor au fost: „Anisie (ministrul Educației) nu știe să lege două vorbe, dar ne dă sfaturi” și „nu e normal ca un copil să poarte mască și să nu poată respira. Jos masca!”.

Unii dintre protestatari au purtat masca, alții nu, dar distanțarea fizică a fost respectată.

Mitingul a fost unul fără atitudini extreme, cei prezenți subliniind că își exprimă punctele de vedere proprii și nu urmăresc să impună nimănui opiniile lor.

Desigur, mulți dintre privitori și cei aflați în trecere nu au fost de acord cu propunerile protestatarilor, spunând că acestea ignoră riscurile la care își expun copiii și pe profesori.

„Este absurd și este și ilegal. Este ca și cum ai face protest împotriva interdicției de a trece strada pe roșu. Este și iresponsabil. Oamenii aceștia trebuie să fie conștienți de riscurile de contaminare la care se expun familiile lor, dacă s-ar interzice purtarea măștii”, ne-a declarat un medic al Spitalului Municipal din Lugoj, aflat în centru orașului în perioada protestului.