Distracţie mare pe munte în noaptea de Revelion

Anul Nou s-a dovedit a fi unul profitabil pentru operatorii de turism de pe Muntele Semenic. Cu toate locurile ocupate, aceștia s-au străduit să le ofere oaspeților un meniu de excepție, cu mâncare tradițională, astfel încât să îi convingă să revină și la anul.

În cea mai mare parte a sezonului rece, suflă vântul în buzunarele operatorilor de turism de pe Muntele Semenic, dar și din zona Văliug-Crivaia. Acest lucru se întâmplă mai ales în timpul săptămânii, pentru că, peste weekend turiștii din zonă le trec pragul, uneori din plin. Astfel că momentul cel mai profitabil al iernii este Revelionul. Cu oferte de câteva sute de lei, cabanierii s-au străduit să îi „momească” pe cei care i-au vizitat cu bunătăți tradiționale, gătite cu mare atenție.

Spre exemplu, la Văliug, la una dintre pensiuni proprietarii le-au oferit turiștilor produse tradiționale austriece în noaptea dintre ani, cu multe sosuri vânătorești și preparate din vânat proaspăt. „Specificul nostru este de așa natură, astfel că și turiștii trebuie să guste produsele care ne caracterizează. Toate pachetele pentru Revelion s-au epuizat încă din luna septembrie, ceea ce ne-a făcut să credem că oamenii se simt bine, atunci când stau la noi”, a spus un operator de turism de la Văliug.

La Crivaia, meniul “all inclusive” de la unul dintre hoteluri a fost completat de petreceri tematice, pe fiecare seară în parte. Cea de azi noapte s-a numit „Artificii”, așa cum era și firesc. În ce privește meniul de pe masa de Revelion, turiștilor nu le-a lipsit nimic. Aperitivul rece a constat în produse din brânză și pește, mai exact păstrăv, pentru că este specific zonei. Surpriza serii a fost friptura din curcan, care i-a dat pe spate pe turiști.

De altfel, cele mai multe dintre pensiunile din zona Semenic, dar și Muntele Mic au apelat cu încredere la preparatele specifice de Anul Nou, pentru că nu au dorit să își riște pielea cu meniuri din care să lipsească peștele sau preparatele din carne de pasăre. Asta, în cazul turiștilor mai superstițioși …

Evident, din meniu nu au lipsit nici băuturile tradiționale: afinata de casă, pălinca, țuica sau șampania.