Cu bicicleta, până la Conacul Mocioni din Foeni

strada foeni
1000x100 Cuib de vise 1000x100

Turiștii care vor să viziteze Conacul Mocioni, după ce acesta va fi revitalizat, vor putea să ajungă în localitatea aflată la 40 de kilometri de Timișoara cu bicicleta, pe pista care urmează să fie amenajată de CJT.

La finalul lunii februarie, administrația județeană a semnat contractul pentru finanțarea prin PNRR a amenajării unei rețele de piste pentru biciclete care să lege județele Timiș, Arad, Caraș-Severin și Hunedoara. Strategia de cicloturism cuprinde și zona localității Foeni, acolo unde sunt în plină desfășurare lucrările de reabilitare și revitalizare a Conacului Mocioni.

castel mocioni

„Este și zona aceasta inclusă în acest proiect (n.r, de amenajare a pistelor de biciclete). Avem o gândire coordonată în care să legăm acele proiecte pe care noi le facem pe diferite finanțări, astfel încât totul să stea în picioare că nu renovăm doar o clădire. Noi creăm aici în jurul acestei clădiri un întreg ecosistem care să creeze dezvoltare și animare în această zonă care este, de obicei, destul de văduvită de efectele dezvoltării pe care Timișoara le generează.”, a declarat Alin Nica, președintele CJ Timiș.

CITEȘTE ȘI: Renașterea. Conacul Mocioni, inaugurat primăvara viitoare cu un bal ca în epocă

STPT job 1000x200

Autoritățile județene spun că prin revitalizarea conacului ridicat în anii 1700, zona Foeni – grav afectată de inundațiile din 2005 – ar putea renaște din punct de vedere economic.

„Prin cultură putem atrage interesul asupra zonei, a sute de mii de turiști anual, putem să creăm un ecosistem de antreprenori culturali, de operatori culturali care să vină și să creeze aici, în acest spațiu timișean și, nu în ultimul rând, serviciile și elementele conexe ce țin de domeniul HoReCa sau al restaurantelor, al ghizilor turistici care pot să vină să completeze acest nou vector de dezvoltare care poate fi cultura. (…) Ne dorim să construim aici, la Foeni, un centru cultural de importanță euroregională, pentru că suntem la granița cu Serbia. Dorim să deschidem această graniță, să o facem permeabilă, mai întâi pentru domeniul cultural, dar ne interesează categoric și partea economică, cât mai multe schimburi de mărfuri, de persoane care să tranziteze frontiera cred că este în beneficiul nostru în primul rând.”, a explicat Alin Nica.

Tot pentru dezvoltarea zonei, autoritățile locale au amenajat, cu bani din bugetul participativ al CJT, trei stații de așteptare pentru mijloacele de transport în comun în comuna Foeni și satele aparținătoare Foeni și Cruceni. Linia de autobuz ce traversează Foeniul asigură naveta pentru populația activă și pentru elevi. Pe de altă parte, de la începutul lunii februarie, STPT a înființat linia de transport M38, pe ruta Timişoara – Jebel – Foeni – Cruceni şi retur. Tot de atunci, cursa liniei 33 barat, cu plecare de la Catedrala Mitropolitana are traseul prelungit până în localităţile Foeni şi Cruceni.

Muzeul TM
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/