Administrația locală lugojeană preferă să plimbe banii de la un an la celălalt în loc să rezolve problemele municipiului. Este vorba de cele legate de rețeaua de apă a orașului, tot mai grav afectată de avarii.
Lucrătorii societății Meridian 22, și-așa puțini la număr, abia mai fac față deselor avarii care se produc pe vechea rețea de apă a Lugojului, pentru că cea nouă este nefinalizată și bineînțeles nefuncțională. Numai în ultimele zile, începând cu data de 17 februarie, s-au înregistrat probleme grave pe străzile Buziașului, Timișoarei și Bucegi, ultima în incinta Școlii Gimnaziale „Anișoara Odeanu”. Aici, avaria s-a produs în data de 19 februarie, iar din cauză că alimentarea cu apă a „căzut” nu a mai funcționat nici căldura în sălile de clasă. Elevii au fost trimiși acasă.
„Din noaptea de 19 februarie a început să scadă presiunea la apă. Am anunțat pe cei de la Meridian, care au venit foarte repede, în aproximativ 15 minute, pentru a remedia problema. Din pricina avariei nu am avut căldură și am anunțat Inspectoratul Școlar Județean Timiș și părinții că trebuie să suspendăm orele de curs, mai ales că se lucrează în curte și vrem să îi protejăm pe copii”, a precizat prof. Dana Tipei, director al Școlii Gimnaziale „Anișoara Odeanu”.
Trei avarii pe zi
Cea mai mare problemă a apărut însă pe strada Buziașului, în fața hotelului “Speranța”, în data de 18 februarie. În aceeași zi, avaria fost reparată, dar în 19 februarie țeava a cedat din nou. “Avem în medie cam trei avarii pe zi. E greu să le facem față, pentru că nu avem suficienți muncitori. Îi plimbăm dintr-un loc într-altul. Miercuri, 19 februarie, am avut avarii și la Școala Numărul 6, și pe Buziașului și pe strada Timișoarei”, ne-a declarat Dan Florea, directorul tehnic de la Meridian 22. Locuitorii de pe strada Bocșei și celelalte artere din zonă, cei de pe strada Buziașului și cartierul Iosif Constantin Drăgan au rămas fără apă la robinete. Pe strada Timișoarei, în apropiere de OMV a fost o altă avarie, care a necesitat o muncă titanică din partea muncitorilor, doar pentru a găsi rețeaua care străbate artera.
Noua rețea de apă, blocată
Finalizarea noii rețele de apă a Lugojului, din care au mai rămas doar câțiva km, a intrat în impas. Nu mai miră pe nimeni însă mai ales că în ultimii ani lugojenii s-au obișnuit cu lucrări începute și neterminate, amânate la nesfârșit. În cazul blocajului apărut acum la rețeaua de apă problemele par să fie, după cum a anunțat administrația locală, la firma constructoare, care se află în stare de insolvență.
Oricum și dacă s-ar finaliza amplasarea întregii tubulaturi noi prevăzute pentru o alimentare cu apă a populației, ce se pretinde mai eficientă și mai curată, va mai curge multă apă pe Timiș până toți lugojenii vor simți o îmbunătățire la robinete, pentru că mai este nevoie de mii de branșamente prin care utilizatorii individuali și economici să fie racordați la sistem. Dar și la acest capitol lucrările s-au blocat. În ultimii ani Primăria nu a reușit să finalizeze un proiect de aproape 700 de branșamente, care a fost început și executat parțial, circa 200 de instalații fiind montate.
„Mai sunt șase km de apă de făcut. Până acum s-au făcut 92 km, dar acum Hidroconstrucția are probleme financiare, s-au mutat la București și mai au doar o sucursală la Caransebeș. O să luăm legătura cu ei, să vedem ce putem face”, a precizat Francisc Boldea, primarul Lugojului, în cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Local, de luni, 17 februarie.
Pentru a avea apă mai bună la robinete pe lângă noi rețele de apă și branșamente se impune și reabilitarea celor trei uzine de apă ale Lugojului, construite în urmă cu 40, 50 sau chiar 60 de ani. Cel mai probabil în următorii ani lugojeni vor primi apă tot pe conductele vechi de 50 de ani și ruginite, care crapă zilnic din cauza uzurii excesive.