Ctitorii Unirii, celebrați la Primăria Caransebeș

po 1000x100px (3) untitled design set 970x90 px

O serie de manifestări culturale, menite să marcheze 100 de ani de la Marea Unire, vor avea loc la Caransebeș în Sala Festivă 1 Decembrie 1918 a Primăriei Municipiului. Cu această ocazie vor fi vernisate mai multe picturi monumentale, reprezentând personalități care au trăit și au marcat istoric urbea Caransebeșului, în urmă cu 100 de ani, sub semnul „Ctitorii Unirii”.

Evenimentul, care va începe mâine, 7 noiembrie, la ora 15, este organizat de Casa de Cultură „George Suru” și Primăria Municipiului Caransebeș. Directorul Casei de Cultură ne-a menționat că de la Ministerul Culturii și Identității Naționale a primit 50.000 de lei pentru realizarea a trei tablouri monumentale, care vor fi amplasate în sala festivă a instituției administrative.

„Am depus, prin intermediul Prefecturii Caraș-Severin, 11 proiecte pentru aniversarea a 100 de ani de la Marea Unire. Suma solicitată a fost de 720.000 de lei, însă s-au aprobat doar 50.000 de lei, pentru realizarea a 3 tablouri impresionante ca mărime, care vor fi amplasate în Sala 1 Decembrie 1918 a Primăriei Caransebeș. Un tablou îi prezintă pe Regele Ferdinand și Regina Maria, unul – pe Episcopul Miron Cristea, viitorul Patriarh al României și pe dr. Cornel Corneanu. Tablourile au o dimensiune impresionantă de 4 m.p. Cu această ocazie, vom monta și o placă de granit cu inscripția textului Rezoluției de la Caransebeș, prin care s-a înființat Consiliul Național Român din Caransebeș, afiliat la Consiliul Național Român Central”, menționează directorul Ioan Cojocariu.

1000x100 casinoherculane by sungarden gif card de energie dacus 1000x100

Acesta mai adaugă că pictorul care a realizat toate tablourile este reșițeanul Daniel Brici, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, reprezentat de Nasui Collection & Gallery din București.

Acțiunea mai cuprinde lansarea volumului „Contribuția românilor din Banatul de Sud la Marea Unire. De la precursori, la făuritor”, autor prof. Constantin Brătescu. De la ora 17.30, la Casa de Cultură „George Suru” va avea loc un spectacol folcloric susținut de Ansamblul „Doina Banatului”, Grupul Instrumental Lira din Subcetate, Harghita, Ansamblul Spice Mureșene din Târgu Mureș și soliștii vocali Roxana Truta, Paula Niță și Ovidiu Furnea.

versay aprilie 980x120 px banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/