Clubul Sportiv Școlar Lugoj se află într-o situație ingrată în acest final de an, după ce a ajuns la fundul sacului.
Subfinanțarea venită dinspre Inspectoratul Școlar Județean Timiș face ca în acest final de an să nu mai existe bani de competiții sau pentru plata utilităților. Ce înseamnă acest lucru? Profesorii sunt nevoiți să ceară sprijinul părinților pentru plata arbitrajelor, deplasărilor și a tot ceea ce înseamnă organizarea unei competiții.
„De comun acord cu părinții s-a hotărât să se suporte deplasările și alte cheltuieli. Aveam două variante. Să ne prezentăm la competiții sau nu. Dacă Ministerul sau Primăria ne va da banii respectivi, pentru că am făcut o solicitare în acest sens de o lună și ceva, vom da banii înapoi părinților și profesorilor. În ultima etapă, la mine, la fotbal, eu am plătit arbitrajul. Suma de 250.000 lei pe care noi am primit-o pentru competiții a fost suma maximă pe care Ministerul Educației a dat-o fiecărui club din țara asta. Nu este neglijența noastră, cum încearcă unii să insinueze, a mea sau a consiliului de administrație. Aveam două variante! Ori să continuăm competițiile, ori nu, pentru că acum, la sporturile individuale sunt finale și trebuia să participăm. Acei profesori și copii au muncit un an de zile și nu mi se pare nici moral nici competițional să nu te duci. În urmă cu o săptămână le-am spus colegilor care este situația și am hotărât să mergem pe metoda aceasta, a împrumutului. De la începutul anului nu am participat decât la competițiile oficiale. Nu ne-am putut permite luxul de a face jocuri de pregătire, din cauza bugetului scăzut. Eu sper că ne vom descurca, dacă oficialitățile, la nivel național și Consiliu Local consideră că acești copii, care au făcut și fac performanță pentru Lugoj și reprezintă Lugojul, merită și ei acești bani”, ne-a declarat prof. Simion Moatăr, directorul C.S.Ș Lugoj.
Adresă către administrația locală
Pe de altă parte, jocurile și competițiile din Sala Sporturilor Ioan Kunst Ghermănescu s-au desfășurat la temperaturi sub zona de confort, asta pentru că nu a fost pornită căldura în sală. „În consiliul de administrație am hotărât să facem probe și am dat drumul la căldură. Dar, în sală nu au fost niciodată sub 16 grade. Sunt permise competițiile. Că nu a fost foarte cald este adevărat”, a spus profesorul Moatăr. Toate aceste neajunsuri ale Clubului Sportiv Școlar Lugoj, cauzate de lipsa alocării unor sume suficiente, care să acopere cheltuielile, au determinat conducerea clubului să înainteze o adresă către Primăria Lugoj în care solicită sumele necesare pentru buna funcționare. „Către Primăria Municipiului Lugoj, în atenția domnului primar, prin prezenta, vă rugăm să ne sprijinită în vederea susținerii activității sportive la Sala de Sport Ion Kunst Ghermănescu Lugoj a celor două cluburi CSȘ Lugoj și CSM Lugoj, prin asigurarea agentului termic și iluminatului necesare în orele de antrenament și competiții sportive. Menționăm faptul că bugetul alocat pe anul 2023, la articolul 120, «Bunuri și servicii», a fost epuizat, iar la nivelul de minister și inspectorat există un blocaj financiar. Cu speranța că sportivii copii, juniori și seniori ai celor două cluburi, care reprezintă comunitatea în sistemul competițional național și internațional vor fi sprijiniți. Vă mulțumim anticipat”, se arată în solicitarea trimisă administrației locale de către Clubul Sportiv Școlar Lugoj.
Ajutorul ar fi binevenit
Singura salvare, pe care o recunoaște și conducerea CSȘ Lugoj, este un ajutor dat de primăria municipiului, acest lucru pentru că lipsa banilor o resimt toate secțiile clubului, nu doar cele de la jocuri sportive. „Dispunem de sumele necesare și vom analiza dacă este legal să răspundem solicitării de finanțare, având în vedere că sala se află în administrarea Clubului Sportiv Școlar Lugoj, subordonat Inspectoratului Școlar Județean Timiș”, a transmis Bogdan Blidariu, primarul Lugojului.
Ajutorul administrației lugojene ar fi mai mult decât binevenit în condițiile în care profesorii nu mai pot apela la bunăvoința părinților, iar sportivii nu se pot pregăti în condiții inumane.