Infertilitatea este o problemă de sănătate care afectează un număr surprinzător de mare de cupluri. Mai mult, 1 din 10 cupluri care își doresc un copil întâmpină probleme legate de infertilitate. Daniela Dehelean, medic specialist obstetrică-ginecologie la Clinicile Medici’s Timișoara, vine în sprijinul persoanelor care se confruntă cu această problemă.
Informațiile legate de sănătate trebuie culese cu atenție, iar spațiul online este de multe ori ticsit de păreri de cele mai multe ori neavizate. De aceea, cel mai important lucru este să ne întrebăm „Ce spun medicii?”. „Studii recente arată că la nivel mondial unul din cinci cupluri primește diagnosticul de infertilitate, definit prin incapacitatea de a obține o sarcină după 12 luni de relaţii sexuale normale, fără a utiliza metode contraceptive. În prezent, de la fertilitate la infertilitate nu e decât un pas. Stilul de viaţă epuizant, stresul și poluarea îşi lasă amprenta asupra sănătăţii şi mai ales a psihicului. Problemele de fertilitate nu sunt ereditare”, a spus dr. Daniela Dehelean, medic specialist obstetrică-ginecologie la Clinicile Medici’s Timișoara.
În cazul în care cuplurile observă că o sarcină este prea mult așteptată, trebuie să se prezinte la medic în cel mai scurt timp. „Dacă îți dorești un copil, nu este deloc normal să continui să aștepți să apară sarcina fără să începi să-ți pui întrebări despre sănătatea ta și a partenerului tău, mai mult, să continui să crezi tot felul de lucruri citite pe internet ori povestite de cei mai în vârstă și să întârzii astfel consultarea unui medic specialist în infertilitate” spune dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu specializare în infertilitate.
Un diagnostic nedorit și greu de acceptat
Diagnosticul de infertilitate este greu de acceptat pentru multe cupluri și reprezintă un început anevoios ce presupune o multitudine de investigații, analize medicale și tratamente hormonale. Trebuie știut că pentru apariția unei sarcini sunt necesare o serie de mecanisme. „Ovogeneza normală, ovulație, spermograma normală, fecundația în treimea externă a trompei, segmentarea, transportul și nidația oului. Cel mai bine este ca ambii parteneri să meargă la medicul specialist, pentru că problemele ce țin de fertilitate pot afecta fie bărbatul, fie femeia, iar uneori îi pot afecta pe amândoi”, a mai spus dr. Daniela Dehelean.
Ce determină infertilitatea?
„Factorii determinanti se împart în: factori masculini, în 35-40% din cazuri, factori feminini – factori ce ţin de ovul: 10-15% din cazuri, factori ce ţin de tractul genital feminin – vaginali şi cervicali 10-15%, utero-tubari 25-30%, infertilitate mixtă. Există totuși și un procent de 5-15% de infertilitate neexplicată, idiopatică. Cele mai importante cauze ale infertilității de tip feminin sunt reprezentate de disfuncția ovulatorie care include existența ovarelor polichistice, aproximativ 20% dintre femeile aflate la vârsta reproductivă fiind afectate de sindromul ovarelor polichistice, afectarea trompelor uterine, aderențe pelvine, prezența endometriozei care este frecvent întâlnită în rândul femeilor cu vârste cuprinse între 25 și 40 de ani, de instalarea menopauzei precoce, o afecțiune de care suferă mai mult de 5% dintre femeile aflate la vârsta reproductivă”, a explicat medicul.
Alte cauze ale infertilității feminine sunt infecțiile inflamatorii pelviene, probleme la nivelul corpului uterin precum fibroamele și polipii, malformațiile uterine, intervențiile în uter precum chiuretajul, utilizarea dispozitivelor intrauterine – DIU, sterilet, infecții ale endometrului, dar și diverse anomalii ale colului sau vaginului sau disfuncții imunologice. Factorii masculini sunt: disfuncție spermatică, varicocel, anticorpii antispermatici, insuficiența testiculară, ejaculare retrogradă, stilul de viață și factorii de mediu.
Ce teste trebuie să facem ca să aflăm cauza?
„În primul rând trebuie să evaluăm ovulația – curba termică, foliculometrie (ziua 10-20), dozarea progesteronului (ziua 21), biopsie de endometru, evidenţierea peakului de LH, verificarea spermogramei cu spermocultură (la 2 zile de la ultimul contact sexual), efectuarea de dozări hormonale (în ziua a 2-a a ciclului menstrual: FSH, LH, estradiol, TSH, PRL, Ac TPO, FT4, FT3, AMH), histerosalpingografia HSG, cultură col uterin, VSH (în ziua 5-9 a ciclului menstrual), testul postcoital Sims-Huhner (la 12 h de la contactul sexual, fără toaletă intimă postcoitală), laparoscopie, histeroscopie”, a adăugat medicul specialist.
Cum tratăm infertilitatea?
„Există numeroase tipuri de tratament pentru infertilitate. Tratamentul medicamentos pentru impotenţă, ejaculare prematură – în cazul bărbaţilor și tratamentul problemelor de ovulaţie în cazul femeilor. Tratamentul chirurgical, inseminare artificială şi tehnologia reproducerii asistate (inducerea ovulaţiei; inseminarea intrauterină, fertilizarea in vitro, tehnici de micromanipulare a gameților şi embrionilor). Scopul tratamentului infertilității constă atât în apariția unei sarcini normale finalizată cu nașterea unui copil sănătos, cât și în eliminarea simptomelor și prevenirea complicațiilor pe termen lung a afecțiunilor care o determină”, a mai explicat dr. Daniela Dehelean.
Medicul a mai specificat faptul că femeile nu sunt singurele cu ceasuri biologice.Și bărbații pot avea probleme de infertilitate. Conform studiilor, șansele bărbatului de a deveni tată scad cu 11% în fiecare an. În peste 70% din cazuri infertilitatea poate fi tratată cu ajutorul medicamentelor combinate cu intervenţia chirurgicală.