Cronicile Medici’s: Ruptura de menisc, sursă de dureri la nivelul genunchiului

Meniscul, o structură importantă din articulația genunchiului, are rolul de a prelua șocurile, de a asigura stabilitatea acesteia și de a asigura o funcție normală articulară. Dr. Mihai Hurmuz, medic specialist ortopedie-traumatologie la Clinicile Medici’s Timișoara, vine cu detalii și explică simptomele unei rupturi de menisc, cum se tratează și ce complicații pot apărea.

Potrivit medicului, este important de înțeles că, la fiecare genunchi, există câte un menisc intern (spre celălalt genunchi) și unul lateral (spre exteriorul genunchiului). Diagnosticul precoce și tratamentul corect al leziunilor de menisc determină o activitate articulară adecvată.

Ce simptomatologie acuză pacientul?

„Durerea este principala acuză a pacientului. Adesea, aceasta se localizează în partea cu meniscul afectat, dar nu este exclus ca durerea să iradieze spre coapsă sau gambă. De cele mai multe ori durerea este una cu caracter mecanic, accentuată de mers și, mai frecvent, de urcarea sau coborârea scărilor. În cazuri izolate meniscul rupt poate genera blocarea mișcărilor articulare. Acest fapt se datorează luxării unei porțiuni mari din menisc, care provoacă un blocaj mecanic în interiorul genunchiului. Genunchiul blocat reprezintă o relativă urgență medicală care impune adesea o intervenție chirurgicală. Tumefacția articulară și lichidul articular reprezintă reacția articulară la suferința din interiorul ei, acestea fiind alte semne care pot însoți ruptura de menisc”, a spus dr. Mihai Hurmuz, medic specialist ortopedie-traumatologie la Clinicile Medici’s Timișoara.

Cum diagnosticăm o ruptură de menisc?

„Prin teste specifice un specialist poate diferenția o leziune de menisc de alte patologii doar în proporție de 75%. Nu există niciun test care să pună un diagnostic absolut (sigur) și, astfel, avem nevoie de sprijinul oferit de tehnicile imagistice de evaluare articulară. Rezonanța magnetică nucleară (RMN) este investigația care ne lămurește, în proporție de 98%, cu privire la leziunile meniscale. Avantajul RMN-ului este că oferă detalii și asupra altor structuri articulare și periarticulare (cartilaj, oase, ligamente) și, astfel, se poate lua o decizie terapeutică având o imagine de ansamblu a genunchiului suferind”, a adăugat medicul.

Cum tratăm leziunile meniscului?

„Tratamentul leziunilor de menisc presupune o discuție amplă cu pacientul și depinde de vârsta acestuia, de nivelul de activitate, de mecanismul de producere a leziunii și de prezența problemelor intra sau periarticulare asociate. Tratamentul cuprinde metode conservatoare (incluzând medicație și fizioterapie) și chirurgicale. Adesea acestea trebuie combinate pentru a obține un rezultat optim pentru fiecare pacient. Soluțiile chirurgicale, când se impun, caută să salveze structura și funcția meniscului, pe cât posibil, pentru a asigura o funcționalitate optimă articulară”, a explicat dr. Mihai Hurmuz.

Ce complicații pot apărea?

„Lipsa unui diagnostic corect și a unei conduite terapeutice adecvate duce la o uzură articulară accentuată din cauza leziunii meniscale. Un menisc care nu mai asigură protecția articulară, prin deteriorarea structurii lui, ajunge să genereze distrugeri cartilaginoase. Leziunile de menisc neglijate pe o perioadă foarte lungă se pot transforma în leziuni complexe care să necesite intervenții laborioase și adesea radicale de îmbunătățire a funcției articulare”, a explicat specialistul.

Potrivit medicului, de reținut este faptul că atunci când ne confruntăm cu o durere de genunchi care persistă mai mult de câteva zile, chiar dacă nu există o traumă majoră în istoric, este nevoie de un consult meticulos de specialitate, adesea corelat cu unul imagistic, care să pună un diagnostic corect, pentru a se asigura tratamentul corespunzător.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/