Turiștii au de acum o nouă provocare. Cei pasionați de navigare au acces la curse pe Dunăre și la vizitarea unor obiective turistice pe traseul care face legătura cu Republica Serbia.
Consiliul Județean Caraș-Severin, asociat unic la firma SC Eoliana Caraș SRL, îi invită pe turiști la îmbarcare. Începând din acest weekend, vor fi organizate curse pe Dunăre pentru doritori. Mâine și duminică, plecarea se va face la orele 11.00 și 16.00 pe traseul Moldova Veche – Baba Kaja – Cetatea Golubac și retur. Prețul pentru o cursă este de 30 lei/persoană.
„E o idee de-a mea să facem în fiecare weekend astfel de curse, atunci când ne permite vremea. În cursul săptămânii, dacă un grup își dorește, ne poate suna și poate programa încă o plecare. Deocamdată, avem o singură navă. Decizia în acest sens aparține Consiliului Județean. Vrem să dăm drumul acestui vaporaș, să fie oamenii interesați, să începem legăturile între Moldova Nouă și Veliko Gradiște, respectiv între România și Serbia. Aceasta a fost de fapt intenția, de a crea o punte de legătură între cele două state”, a declarat pentru Express de Banat, Mihai Almăjan, administratorul firmei SC Eoliana Caraș SRL.
Prin același acord încheiat cu Palatul Administrativ, firma poate pune la dispoziție nava Baziaș 1 cu 50 de locuri și pentru alte curse: Pojejena – Mănăstirea Baziaș – Delta Nerei (intrarea Dunării în România) sau Pojejena – Baba Kaja – Cetatea Golubac – turul insulei Ostrov.
Oferta turistică este însă și mai mare. La cerere, se pot face excursii până la Orșova, iar pe traseu pot fi admirate peisaje unice și obiective turistice cum ar fi: Tabula Traiana, Cazanele Mici, Chipul lui Decebal, Mănăstirea Mraconia, Cazanele Mari, versantul Ciucarul Mare, Grota Veterani sau Peștera Ponicova. Tariful este de 550 lei/oră. Pentru cursele mai mari de 4 ore, grupurile pot beneficia de reducere. Rezervările se pot face la numărul de telefon 0730 557 782.
Pe viitor, se are în vedere introducerea unui nou statut, pentru ca turiștii să poată achiziționa apă, suc sau cafea pe vaporaș. Lucrurile avansează însă destul de greu. Asigurarea documentelor a necesitat un an, iar personalul specializat este o altă problemă. În acest moment, căpitanul navei Baziaș 1 este din Craiova, iar timonierul, din Drobeta Turnu Severin.
În ceea ce privește cursele de weekend, pentru a putea pleca din port este nevoie ca nava să fie ocupată cel puțin la jumătate din capacitate pentru a-și putea acoperi costurile, ceea ce înseamnă 25 de persoane/cursă. În funcție de numărul de doritori, se are în vedere achiziționarea mai multor nave și dezvoltarea turismului naval pe fluviul Dunărea.