Templu dedicat unei zeități, descoperit în situl arheologic de la Jupa

Realizare inedită pentru conducerea Muzeului din Caransebeș. Un templu de pe vremea romanilor a fost descoperit la Castrul Roman Tibiscum de la Jupa.

În urma săpăturilor din aceste săptămâni, realizate de specialiștii Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș, alături de arheologi din Polonia, au ieșit la iveală zidurile unui templu dedicat unei divinități, având o statuie în altarul templului, după cum precizează directorul muzeului caransebeșean, Adrian Ardeț:

„Am început acest proiect cu 4 arheologi din Varșovia, Polonia, în urmă cu doi ani și iată că săpăturile din această vară au dat roade. Este cea mai importantă descoperire din acest an pentru Caransebeș care demonstrează că la început romanii practicau o religie agricolă prin care se închinau unei forțe impersonale tainice care transfigura natura. Templul este unul mic de tip galo-roman și este primul descoperit la Tibiscum-Jupa, pentru că în zona Tibiscum-Iaz avem descoperirea templului închinat Zeului Apollo”, ne-a declarat directorul instituției de cultură Adrian Ardeț.

leader board 728 x 90 px

Templul a fost identificat printr-o tehnică modernă la nord de castrul roman, construcția este de 8/8 m și va fi definitivată până la sfârșitul lunii septembrie. Anul viitor se dorește restaurarea templului și punerea în circuitul turistic, a mai adăugat Adrian Ardeț.