Scăderea drastică a numărului de donatori de sânge din județul Caraș-Severin pune Centrul de Transfuzie Sanguină Reșița în situaţia de a numai putea onora comenzile de sânge către spitale.
Centrul de Transfuzie solicită și sprijinul caransebeșenilor, astfel că aceştia sunt așteptați mâine, 21 iunie, la Policlinica din Spitalul Municipal de Urgenţă Caransebeș (camera 122), pentru a-și aduce aportul la salvarea de vieți omenești. Persoanele care doresc să doneze sânge sunt așteptate în intervalul orar 8.30-13.00.
Potrivit informațiilor primite de la Centrul de Transfuzie Sanguină Reșița, pot dona sânge persoane sănătoase cu vârstă cuprinsă între 18 și 60 de ani (pentru prima donare, între 18-50 de ani), cu greutatea peste 50 de kg (în funcție de înălțime, constituție), care să nu fi suferit de hepatita virală, sifilis, tuberculoză, malarie, infecție HIV, epilepsie, diabet zaharat, boli de inima etc. Este interzis consumul de băuturi alcoolice, iar în ziua donării se recomanda un mic dejun ușor și consumarea a minimum 500 ml lichide. Persoanele care donează sânge vor primi 7 tichete de masa, în valoare totală de 67 de lei, și o zi liberă, plătită de la serviciu.
Menționăm că 14 iunie a fost Ziua Internațională a Donatorului de Sânge, prin decizie ONU. Unul din zece pacienți care ajung la spitalele din România are nevoie de sânge sau de produse derivate din sânge. Statistic, fiecare om de pe planetă are nevoie, pe parcursul vieții, cel puțin o singură dată de sânge. Statistic, România este pe ultimele locuri în ceea ce privește donarea benevolă de sânge, iar multe intervenții chirurgicale din țară sunt amânate. Creșterea cantității de sânge în unitățile spitalicești din România scade numărul de abuzuri și cazuri de corupție bazate pe traficul de sânge.