Subprefectul Ionescu: „Marea artă nu este să declanșezi un război, ci să reușești să stingi un astfel de război”

sorin ionescu
1000x100 (2) untitled design set 970x90 px

Subprefectul de Timiș Sorin Ionescu, de profesie dascăl de istorie, spune că evenimentele din Ucraina sunt privite cu îngrijorare de autorități și că pe de o parte, România trebuie să fie pregătită pentru primirea refugiaților, dar și atentă la tot ce se întâmplă din punct de vedere strategic și militar. 

În aceste evenimente, România, spune Sorin Ionescu, beneficiază de un avantaj pe care nu l-a mai avut niciodată în decursul istoriei, „având alături cea mai puternică alianță a lumii.” 

„Vorbim practic de tendințele expansioniste ale unei mari puteri venite întotdeauna dinspre Est, care s-a folosit în permanență de o serie de pretexte pentru a declanșa conflicte ca să poată să intre în acea logică a expansiunii teritoriale pe care o regăsim de la testamentul țarului Petru cel Mare încoace. Dacă ne-am uita, spre exemplu, la discursul lui Vladimir Putin, nu este altceva decât o trunchiere a unor evenimente istorice, evenimente trunchiate în favoarea Rusiei. În ceea ce ne privește pe noi, sigur că privim cu îngrijorare pentru că foarte aproape de frontiera estică și nordică a României se deschide un nou focar, un nou război. Noi, cei din Timiș, am mai trecut în urmă cu câteva decenii printr-o zonă din aceasta de frontieră cu un război, e vorba de momentul în care era un război în fosta Iugoslavie. Cred că trebuie să fim pregătiți pe de-o parte să primim migranți, oameni care își vor părăsi locuințele pentru a fugi din calea urgiei războiului, iar de pe altă parte să privim cu atenție tot ceea ce se întâmplă din punct de vedere strategic și militar, având însă un avantaj pe care România nu l-a mai avut niciodată în decursul istoriei, având alături de noi cea mai puternică alianță a lumii.”, a declarat subprefectul Sorin Ionescu.

Cu privire la primirea unor refugiați în județul Timiș, subprefectul spune că deocamdată putem discuta doar de scenarii, ipoteze de lucru.

1000x100 (4)

„Avem deja o experiență în județul Timiș cu migranții pe care i-am primit. Avem centre de cazare a acestora în cazul în care va fi nevoie și, desigur, să identificăm toate resursele astfel încât să suplimentăm acele locuri pentru a fi pregătiți să-i primim. Sigur că acum discutăm de scenarii, ipoteze de lucru care s-ar putea să se materializeze sau să rămână doar ipoteze de lucru, dar, nu-i așa, paza bună trece primejdia rea și trebuie să avem luate toate măsurile astfel încât să fim pregătiți.”, a precizat Sorin Ionescu.

Întrebat ce le-ar spune elevilor, la clasă, despre declanșarea războiului, subprefectul a declarat: „Le-aș spune că întotdeauna când se declanșează un război trebuie să privim care sunt cauzele care au dus la declanșarea lui și, evident, să fim foarte atenți la consecințele pe care le poate avea. Așa cum se știe, marea artă nu este să declanșezi un război, ci să reușești să stingi un astfel de război și eu cred, sunt convins că până la urmă comunitatea internațională va găsi resursele necesare pentru a stinge acest foc viu care arde la granița României.”.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/