Cristina Papavă – un alt medic care trece peste infrastructură pentru pacienții din Moldova Nouă

Alături de pediatrul timișorean, Lucica Stoica, cea care, din 2016, a ales să colaboreze cu Spitalul Orășenesc Moldova Nouă, Cristina Papavă este un alt cadru medical din capitala Banatului, specializat în diabetologie care, începând cu luna februarie a anului trecut, a depășit obstacolele generate de infrastructură pentru a le putea fi alături pacienților depistați cu diabet din zona Clisurii Dunării.

Colaborarea dintre unitatea spitalicească de la Moldova Nouă și diabetologul Papavă a venit ca o mană cerească pentru pacienții din Clisură. Spre exemplu, dacă în urmă cu un an diabeticii erau nevoiți să bage adânc mâna-n buzunar, o dată la trei luni, pentru a se deplasa fie la Reșița, fie la Timișoara pentru a putea beneficia de consult de specialitate, dar și pentru a-și procura medicamentația, în momentul de față, pentru tot mai mulți pacienți, această situație este istorie.

Spirit tânăr, diabetologul timișorean este asemeni naratorului: omniscient și omniprezent, cu diferența că Papavă este și implicată. Dar nu doar într-una sau două unități spitalicești, ci în opt, medicul efectuând consultații, pe lângă Moldova Nouă și Timișoara (MedLife, Regina Maria) în următoarele localități: Oravița, Mehadia, Iablanița, Teregova și Caransebeș.

Întrebată câți pacienți din Moldova Nouă s-au transferat de la Reșița către Spitalul Orășenesc în ultimul an, pentru a fi luați în evidență mai aproape de casă, specialistul precizează: „De când am început să lucrez aici, aproximativ 400 de pacienți s-au transferat de la Reșița! Actualmente, 1.500 de persoane cu diabet se află sub observația mea și aici mă refer la județele Caraș-Severin și Timiș”.

Referitor la opțiunea de a face naveta în detrimentul variantei de a pleca în străinătate, Cristina Papavă motivează: „Consider că se pot face foarte multe lucruri și în țară și se pot rezolva toate problemele, dacă-ți dai interesul. Dar dacă stai într-un loc și aștepți să ți se-ntâmple lucruri bune, nu o să se-ntâmple! Trebuie să cauți, să umbli. După cum vedeți, toți facem o navetă, ne implicăm în diferite proiecte, încercăm să facem ceva bun pentru oamenii care au nevoie. Dar dacă toți ne îngrămădim, spre exemplu, în Timișoara, nu se rezolvă nimic. Sau dacă plecăm toți în străinătate, din nou, nu se rezolvă nimic bun pentru țara asta. Acesta este motivul pentru care am considerat să nu plec”.

Lunar, medicul diabetolog efectuează două drumuri în orașul de la malul Dunării, iar principalul motiv pentru care specialistul bănățean a ales orașul Moldova Nouă se referă la dăruirea pe care acesta o manifestă față de profesia pe care o practică: „M-am gândit că este o posibilitate de a lua în evidență noi pacienți și de a ajuta oamenii. Clar, acesta este lucrul care mă interesează!”.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/