Medicul Cristian Oancea: „Nu pot rămâne impasibil când văd din nou paturile pline de bolnavi de COVID-19”

whatsapp image 2022 10 03 at 13.25.51 (2)

Medicul Cristian Oancea, directorul Spitalului „Victor Babeş” din Timişoara, iese din nou cu o declaraţie şocantă în public vizavi de modul în care sunt respectate măsurile şi recomandările lansate de organismele internaţionale şi de autorităţile române în lupta cu pandemia. „Nu pot rămâne impasibil când văd din nou paturile pline de bolnavi de COVID-19. Este frustrarea unui medic căruia îi pasă de oameni și cred că pot vorbi și în numele colegilor mei când spun acest lucru”, a precizat Cristian Oancea.

Ieşirea medicului este oarecum o justificare a afirmaţiei lansată ieri în spaţiul public conform căreia pacienţii refuză tratamentul, pe baza faptului că se fac experimente pe ei. „Nu mai avem arme. Nu te poţi lupta cu prostia, cu ignoranţa şi cu conspiraţia, cu indolența, cu nesimțirea, cu iresponsabilitatea. Nu ai ce să-i mai faci. Îi așteptăm în spitale, unde avem şi lumânări”, a răbufnit Cristian Oancea ieri.

Astăzi discursul a fost mai echilibrat, ca o justificare a declaraţiei pe care o parte a presei a considerat-o ca fiind un derapaj.

„Trebuie să mărturisesc însă că este păcat că măsurile și recomandările lansate de organismele internaționale și de autoritățile române pentru a lupta cu pandemia actuală nu sunt respectate așa cum ar trebui. În aceste condiții, fac un apel către populație să dea dovadă de responsabilitate și să respecte normele și recomandările în vigoare. Și vreau să fac o mărturisire: și noi, medicii, putem fi frustrați de ceea ce vedem în jurul nostru, iar acest lucru poate a fost vizibil în poziția mea publică din urmă cu o zi, pe care aș dori să o clarific. Iubesc Medicina și sunt complet dedicat pacienților mei. Este o profesie pe care am ales-o din pasiune. Astfel că nu pot rămâne impasibil când văd din nou paturile pline de bolnavi de COVID-19: este frustrarea unui medic căruia îi pasă de oameni și cred că pot vorbi și în numele colegilor mei când spun acest lucru”, a precizat Cristian Oancea.

COVID-19 nu este o gripă! Mulţi au ajus la Terapie Intensivă

Frustrarea medicului este că cea mai mare parte a populaţiei se ghidează după fake news-uri şi nu după recomandările medicilor, poate din dorinţa de a li se confirma că situaţia nu este de o gravitate aşa de mare. Fals, spune medicul care sublinează încă o dată că boala nu este o simplă gripă. O spune cel care a văzut pacienţi la Terapie Intensivă şi decedaţi din cauza acestui virus.

„Este exasperarea unui medic care vede că uneori, din cauza unui val de fake news care circulă în diverse medii în privința SARS-CoV-2 devin mai bine ascultați «vânzătorii de iluzii» decât medicii care chiar lucrează în spital, care chiar îngrijesc pacienți bolnavi de COVID-19, care chiar sunt implicați în lupta cu această boală perfidă. Este dezamăgirea unui medic care vede cum luni de eforturi ale tuturor sunt zădărnicite de nerespectarea, în perioada aceasta, din partea unora, a măsurilor de protecție recomandate. Așa că fac un apel către toți, pentru că nu pot sta impasibil: Ascultați sfaturi medicale din surse medicale, bazate pe dovezi științifice! Nu vă lăsați păcăliți! COVID-19 nu este o banală gripă! Mulți au ajuns la Terapie Intensivă… Unii au murit… Asta este realitatea… Am avut o perioadă în care nu mai aveam mulți pacienți și brusc, iarăși, secțiile s-au umplut. Protejați-vă pe voi și protejați-i pe ceilalți!”, a conchis Cristian Oancea.