Investigația Recorder în legătură cu neregulile de la stația de epurare de la Ghizela a stârnit reacții din partea lui Cristian Moș. Președintele USR acuză complicități la nivel instituțional și spune că bomba ecologică deversată în râul Timiș este rezultatul colaborării din spatele culiselor a PSD și PNL.
Cristian Moș acuză o rețea de corupție a instituțiilor din Timiș în cazul bombei de mediu de la Ghizela. Depozitul de deșeuri de la Ghizela primește o cantitate dublă de gunoi față de cea pentru care a fost proiectat. Levigatul, lichidul rezultat din fermentarea deșeurilor, trebuie să treacă prin stația de epurare și apoi să fie deversat în râul Timiș, dar din cauza cantității imense de gunoaie se sare peste epurare și lichidul toxic ajunge direct în râu. Investigația Recorder a scos la lumina zilei modul în care autoritățile întorc capul când vine vorba de nereguli. „Ce ați face dacă ați afla că tone de deșeuri au fost aruncate în Bega cu complicitatea administrațiilor și a instituțiilor din Timiș? Această întrebare nu este retorică, pentru că avem toate dovezile că aceste lucruri se întâmplă de mulți ani. Operatorul RETIM este principalul responsabil, cu complicitatea Gărzii de Mediu, cu complicitatea CJ Timiș și cu indiferența (intenționată) a autorităților locale. Nu este o exagerare… Tot ce aruncăm noi la gunoi –de la medicamente, uleiuri, vopsele, produse cosmetice, săpunuri, soluții de curățat – ajunge în râul Timiș. Dacă nu e tras nimeni la răspundere… nu există nicio problemă. În tot acest timp, Nicolae Robu circulă zilnic într-o limuzină «donată» perfect «legitim» de către aceeași firmă RETIM care ne distruge mediul.”, a transmis președintele USR Timiș.
Moș găsește o legătură între apropiații primarului Timișoarei și bomba ecologică de la Ghizela. Pe lângă corupție, există și o presiune pusă pe oamenii care au încercat să prevină dezastrul ca să demisioneze, spune useristul. „Acționar majoritar la RETIM este chiar Consiliul Local Timișoara. Acesta deține 50% dintre acțiunile companiei, iar unul dintre reprezentanții Consiliului Local în Consiliul de Administrație al RETIM este nimeni alta decât Sanda Greblă… fosta șefă de cabinet a lui Nicolae Robu. Era chiar și Ionuț Nasleu, prietenul interlopilor și sfătuitorul lui Robu. Este un dezastru ecologic, dar este făcut în timp, cu seriozitate și perseverență de o firmă care nu are niciun interes să-și facă treaba corect, cu complicitatea instituțiilor corupte. Corupte, nu doar indiferente… pentru că oamenii care au tras semnale de alarmă au fost amenințați și apoi forțați să-și dea demisia. Eu am mers acolo săptămâna trecută, împreună cu colegii mei, în urma plângerilor celor din zonă, care efectiv nu-și mai puteau trăi viețile din cauza mirosurilor insuportabile.”, acuză Cristian Moș.
Președintele USR Timiș spune că adevărul se află în spatele cortinelor de pe scena politică, unde sforile sunt trase de partide, băieții deștepți din afaceri și sistemul căpușat de diverși oameni plasați în poziții cheie: „Recunosc că nu mi-am imaginat că avem un dezastru ecologic în județ, iar acum cei de la recorder.ro au expus și demonstrat exact cât de grav este ce se întâmplă acolo. Sunt cu toții pe-o mână și se acoperă reciproc, în timp ce noi stăm pe cap cu un dezastru ecologic încă din 2016. Această stație de epurare care e depășită și care aruncă apă contaminată în Timiș este prezentată drept un succes al administrației. Așa arată succesul partidelor vechi. Și exact asta se întâmplă peste tot când instituțiile sunt căpușate de oameni aflați în buzunarele partidelor și a «oamenilor de afaceri controversați». Așa arată o «colaborare excelentă» între PSD și PNL, din care noi avem de câștigat doar un dezastru ecologic. Este o tragedie și vă spun la modul cel mai sincer că în lupta noastră pentru demascarea corupției am descoperit că realitatea de pe teren este chiar mai gravă decât ne-am fi putut imagina”.
Useristul are totuși o soluție pentru situația de la Ghizela. „Soluții există. USR Timiș chiar a propus o instalație de biofermentare pentru a remedia aceste probleme, pe care le intuiam în urma analizelor trimestriale pe care le fac Apele Române. Așa arată o tragedie politică, dar fără culoare politică. Așa arată politica de tip vechi. Așa arată conflictele de interese și o întreagă clasă politică care ne ia de proști.”, concluzionează Cristian Moș.