„Aveți o problemă inversă decât cele mai multe UAT-uri”, spune Cristian Ghinea, fostul ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene. Acesta este optimist în ceea ce privește proiectul noului spital județean. Și asta pentru că în privința lui se fac pași înainte, în timp ce alte administrații locale și județene bat pasul pe loc, deși au intrat pe lista scurtă a PNRR pentru finanțare.
S-a tot vorbit despre cele 25 de proiecte din domeniul sănătății care vor primi bani din PNRR. Chiar dacă spitalul județean din Reșița nu se află printre ele, pentru că documentația nu era gata la momentul lansării Programului Național de Redresare și Reziliență, are șanse să ajungă acolo. Cristian Ghinea, unul dintre oamenii care au pus bazele acestui program, a explicat, într-o vizită la Reșița, cum s-a întocmit lista celor 25 de proiecte.
„Știu cazul. La momentul la care s-a făcut PNRR nu era demarat proiectul (n.r. noului spital de la Reșița). Nu aveam ce să băgăm ca proiect. Așa cum știu că de atunci până acum s-au făcut pași înainte pe care alte UAT-uri din alte județe nu le-au făcut, dar care sunt acolo (n.r. pe lista de finanțare). Când am reușit să obținem două miliarde de euro pentru spitale din PNRR, ne-am aflat în situația paradoxală că am convins Comisia Europeană să ne dea acești bani, dar nu e ca și când proiectele cresc în copaci. România nu avea proiecte de spital de două miliarde de euro când am conceput PNRR.”, explică fostul ministru.
CITEȘTE ȘI: Ioan Popa: Rămâne cum am stabilit, facem spital județean nou la Reșița!
Așa că au fost aleși cei care aveau deja un prim pas făcut, măcar un studiu tehnic sau un proiect de prefezabilitate. S-au adunat 49 de proiecte, iar Guvernul trebuia să selecteze 25 dintre ele, așa cum s-a stabilit împreună cu Comisia Europeană. Problema este că cele 25 de proiecte nu par să mai avanseze. „În contextul acesta, dacă Reșița face pașii necesari, nu este exclus la un moment dat să se zică «hai să îl luăm pe ăsta dacă tot face pași».”, a explicat Cristian Ghinea, care spune însă că PNRR nu este ultimul tren de fonduri europene care pot fi accesate pentru ridicare unui nou spital la Reșița. Va mai fi, spre exemplu, Programul Operațional Sănătate. „Faptul că se fac pași înainte pentru dezvoltarea proiectului este ceea ce trebuie să se întâmple. Să nu ne mai trezim în situația că avem bani, dar nu avem proiecte. Mă bucur când aud că sunt proiecte care se dezvoltă pentru că vor fi oportunități de finanțare. Dacă nu vor fi bani granturi, o să fie forme de împrumuturi pentru autoritățile locale care vor. Sunt optimist că aveți o problemă inversă decât cele mai multe UAT-uri.”, a mai spus fostul ministrul al Investițiilor și Proiectelor Europene despre proiectul spitalului din Reșița.