Cristian Ghinea – de la ZERO la abis! PSD cere demiterea ministrului Investițiilor și Fondurilor Europene

PSD a depus moțiunea simplă „Cristian Ghinea – de la ZERO la abis!”, prin care cere Guvernului Cîțu și coaliției de guvernare PNL-USRPLUS-UDMR să-l demită de urgență pe ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Cristian Ghinea. „Sunt prea multe și prea grave greșelile acestuia, prea acută incompetența sa, prea mari pagubele produse României, pentru a mai putea rămâne în funcție”, spun social-democrații.

Planul Național de Redresare și Reziliență este cel care i-a determinat pe social-democrați să depună o moțiune de cenzură împotriva ministrului Cristian Ghinea, despre care spun că „a atins nivelul maxim al incompetenței sale prin PNRR!”. Spre deosebire de țările europene, unde PNRR-urile înseamnă redresare și dezvoltare, în România, sub „autoritatea” lui Ghinea, PNRR-ul despre care nici măcar ministrul nu știe în totalitate ce conține, „aduce sărăcie și austeritate, respectiv taxe mai mari, înghețări și tăieri de venituri, deghizate propagandistic în reforme”, mai spun cei din PSD.

În aceeași moțiune se vorbește despre valoarea minimă de fonduri pe care țara noastră a reușit să o absoarbă pentru exercițiul financiar 2014-2020 – doar 0,2 miliarde de euro! Înseamnă de 16 ori mai puțin decât cele 15 miliarde de euro care ar trebui să ajungă în conturile României până la finalul acestui exercițiu financiar. „O probă a indolenței ministeriale cu atât mai revoltătoare cu cât autorităților locale le este imposibil să deconteze proiectele pentru care s-au îndatorat, inclusiv cele destinate gestionării crizei COVID-19, în valoare totală de 910 milioane de euro, pentru că nici acum nu s-a finalizat evaluarea lor, deși termenul era decembrie 2020-ianuarie 2021!”

Parlamentarii de Stânga consideră inacceptabil ca românii să plătească în plus 2.500 de euro de persoană pentru un împrumut de 15 miliarde de euro prin PNRR, „pentru că ministrul Ghinea nu știe, nu poate ori nu vrea să se ocupe de proiecte prin care să atragă cele 15 miliarde gratis, fără dobândă, rămase nefolosite din exercițiul financiar european 2014-2020”.

Cei din PSD așteaptă ca ministrul Ghinea să explice în Parlament pe larg românilor de ce o mare parte a banilor din PNRR merge spre aceleași firme de consultanță și de ce există proiecte de sute de milioane de euro alocate cu dedicație, direct prin PNRR, în vreme ce firmele românești, afectate de pandemie, nu primesc niciun sprijin prin PNRR. De ce Polonia, Ungaria, Bulgaria, Portugalia sau Franța au reușit să ia bani pentru irigații prin PNRR, iar România nu.

„Ministrul Cristian Ghinea trebuie să plece! Orice zi în funcția de ministru al Fondurilor Europene pierderi și consecințe grave pentru toți românii, indiferent de opțiunea politică. România are nevoie de un om competent, capabil să atragă și să utilizeze inteligent fondurile europene pentru dezvoltare și mai multă bunăstare generală, nu pentru sinecuri și comisioane care umflă buzunarele prietenilor și sponsorilor politici ai puterii, dar provoacă austeritate și aduc mai multă sărăcie restului populației”, concluzionează social-democrații.