Cristi Danileț: „Astăzi, dacă vrei să faci o revoluție ca în ’89 este atac la siguranța statului”

danilet

Judecătorul Cristi Danileț le-a vorbit timișorenilor despre semnificația informării juridice a tuturor cetățenilor în contextul apărării drepturilor fundamentale. Prezent la Timișoara cu prilejul a 4 ani de la Mitingul Diasporei, magistratul a trecut în revistă valorile unei societăți democratice punctând semnificația reacției timișorenilor, de-a lungul timpului, la abuzurile guvernanților.

„Valoarea este o idee-forță, o ancoră, un fel de lasou: arunc lasoul către o anumită țintă și mă trag apoi către ea. Aia nu se mai mișcă de acolo. Care sunt valorile după care se conduc societățile moderne? Democrația, drepturile omului, libertățile fundamentale, independența justiției, separația puterilor. Toate sunt valori. Ele nu sunt negociabile. Sunt axiome. Din păcate, unii politicieni au început să negocieze aceste valori, să șteargă pe jos cu justiția română sau cu drepturile fundamentale pentru interesele lor personale sau de casă. Indiferent care ar fi partidul care ar șterge pe jos cu justiția sau drepturile indivizilor, reacția noastră ar trebui să fie aceeași.”, a spus judecătorul Cristi Danileț.

Magistratul a participat, la Timișoara, la premiera documentarului „O altă paradigmă – #rezist”, film ce redă opinii despre mișcarea #rezist și reconstituie atmosfera străzii de la 10 august 2018.

„Dacă vrei să conduci o țară, ai câteva instituții fundamentale și metode pe care trebuie să le pui în practică. Mai întâi trebuie să ți-i protejezi pe ai tăi. Pentru asta trebuie să controlezi justiția. Și cum obligi judecătorii să nu ți-i condamne pe ai tăi când o să se înfrupte din banul public? Ori ai judecători ai tăi, ori le iei instrumentele – Codul Penal, începi să scoți infracțiuni din el. Dacă nu e ceva în Codul Penal, eu judecător nu mai pot condamna pentru acea infracțiune. (…) Nu poți să scoți oamenii din închisoare, că iese lumea în stradă. Și atunci scoți din Codul de Procedură Penală. Dacă nu reușești să faci nici asta, începi să controlezi cariera judecătorilor: le elimini sau le reduci pensiile, le crești vârsta de pensionare sau cea de promovare, le reduci salariile, le pui șefi sau le revoci șefii. (…)  Controlezi activitatea de legiferare în Parlament și mai e o instituție pe care trebuie să o ai sub control: Curtea Constituțională.”, a spus judecătorul.

gif card de energie dacus 1000x100

În context, magistratul a adus în discuție și Revoluția de la Timișoara.

„Aveam 14 ani la Revoluție. Țin minte ca astăzi ce ați făcut aici în Timișoara, cum ați generat Revoluția Română și principiile după care v-ați călăuzit. O parte au fost preluate la nivel național, Punctul 8 al Proclamației nu. (…)  Informarea noastră juridică și educația noastră civică este fundamentală să ne apărăm drepturile. Nu se rezolvă totul decât legal. O altă revoluție nu mai văd posibilă, pentru că astăzi dacă vrei să faci o revoluție ca în 89 este atac la siguranța statului, ești arestat, ești trimis la închisoare. Astăzi totul trebuie făcut legal. Protestele trebuie făcute legal, pentru că cine cunoaște, aplică și impune legea reușește să își impună și punctul de vedere.”, a concluzionat Danileț.

Muzeul TM
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/