Crina, acuzat că a plătit la biserici ca la curve! Din banii Reșiței! [UPDATE]

Cel puțin cam asta reclamă Nelu Popa, care trimite săgeți otrăvite către fostul viceprimar cu atribuții de primar al Reșiței, Ioan Crina. Acesta ar fi direcționat mare parte din bugetul orașului către biserici, rromi și pensionari, cu scopul de a avea în toți aceștia un sprijin important în campania electorală!

Înainte de intrarea pe ordinea de zi a ședinței ordinare a Consiliului Local din luna august, care a avut loc ieri, primarul Popa a prezentat, în virtutea transparenței pe care a spus că o va avea Primăria Reșița de acum încolo, cum s-a cheltuit o parte din bugetul orașului în prima jumătate a anului. Mai exact, în lunile ianuarie – iunie, când Ioan Crina conducea destinele orașului, dar și în luna iulie, când banii publici au fost gestionați de noua administrație.

„Cu respect față de dreptul cetățenilor de a fi informați cu privire la modul de cheltuire a banului public și în spiritul transparenței decizionale”, Popa a prezentat situația Bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2016 al Municipiului Reșița la capitolul „Cultură, recreere și religie,” subcapitolul „Alte servicii în domeniile culturii, recreerii și religiei”. Totalul plăților efectuate în primele șase luni ale anului este de 997.199 lei. Aproape 10 miliarde de lei vechi! Din cifrele prezentate în plen, rezultă că, lunar, din ianuarie până în iunie, la biserici s-au dus între 100.000 și 243.000 de lei! „Școlile, liceele, grădinițele și creșele au solicitat în luna martie 1,5 milioane de lei pentru reparații urgente și necesare în vederea începerii noului an școlar. Sumele astea sunt foarte apropiate. Sunt licee în care plouă, sunt săli de sport în care plouă! Banii care s-au cheltuit în aceste luni sunt aproape echivalenți cu banii necesari să ne punem școlile, liceele, grădinițele și creșele copiilor noștri la punct. Am preluat o primărie cu probleme deosebite, peste așteptările mele. Bugetul în ultimii doi ani a fost făcut într-o manieră total eronată”, a dezvăluit primarul Popa.

Acesta nu s-a oprit însă aici și a vorbit despre lucruri mai puțin ortodoxe care s-ar fi petrecut în relația dintre Primăria Reșița și mai multe parohii. „Am întrebat pe ce bază s-au alocat aceste resurse. Au fost solicitări de la diverse parohii pentru lucrări, noi am alocat banii urmând ca ei să ne trimită devize, contracte, facturi și așa mai departe. Nu avem nici facturi, nici contracte! E interesant de văzut ce cuantum au avut cheltuielile pentru biserici, pentru asociația pensionarilor și etnia rromilor. Am cerut justificarea lor, ce a stat în spatele lor și am constatat cu stupoare că la data prezentă multe dintre aceste cheltuieli nu au documente justificative. Mi se pare totalmente deplasat. În mod normal se propune lucrarea, se face, urmând a fi plătită ulterior. Noi am plătit înainte ceva care nici până acum nu a fost justificat!”, a mai semnalat edilul-șef.

Popa a făcut cu această ocazie și o promisiune, în sensul că de acum încolo totul va fi foarte transparent și fiecare leu va fi cheltuit eficient. „În luna iulie, în afară de Zilele Reșiței, practic nu s-a făcut nicio cheltuială și vă asigur că și în luna august va fi la fel și că acest gen de cheltuire a banului public nu-l veți mai vedea în următorii ani. În iulie s-au cheltuit 174.000 de lei cu tot cu zilele Reșiței!”, a precizat același Nelu Popa.

În replică, Ioan Crina a explicat că e ceva firesc ca municipalitatea să aloce bani bisericilor. „Ăsta e rolul administrației publice, să ajute pe toată lumea. Ziua Rromilor cred că se organizează de pe vremea lui Spătaru, de atunci se alocă bani. Am avut vreo trei biserici la care le-am dat bani. Am văzut că s-a legat de biserica din Câlnic și de faptul că eu sunt de acolo. Păi și nevasta lui e acolo, nepotul lui stă acolo. La Câlnic sunt trei cimitire și nicio capelă. Anul acesta s-a sfințit catedrala din Govândari, am dat acolo 30.000 de lei pentru a rezolva o datorie cu acoperișul. Cred că au fost mai puțini bani decât în anii trecuți. Bisericile primesc bani, fac lucrările și vin cu cheltuielile, cu deconturile. Asta e modalitatea de lucru în Consiliul Local. Asta știe orice începător”, a declarat Crina pentru expressdebanat.ro.

UPDATE, ora 22.45

Liviu Spătaru, primar al Reşiţei în perioada 2004-2008, ne-a precizat următoarele: „S-a pomenit şi numele meu în articol, aşa că intervin justificat. Da, Ziua Rromilor s-a organizat pentru prima dată în mandatul meu şi e foarte bine că este aşa! Am întâlnit printre ţigani oameni deosebiţi, oameni în întreaga măreţie a noţiunii de om, era firesc să-i ajut să-şi organizeze ziua! Şi am dat şi bani la biserici, la toate, legal şi după câţi bani am avut! S-au făcut multe atunci, şi bune, şi mai puţin bune, în pace şi linişte… în principal pentru că am uitat de «greaua moştenire» imediat ce s-a terminat campania electorală şi am câştigat alegerile! Am apreciat ce au făcut predecesorii mei, fără a căuta nod în papură! Şi sunt mândru că mă pot bucura de prietenia lui Mircea Popa şi a lui Nelu Purec! Până la urmă, în administraţie, nimeni nu ajunge erou, mai degrabă ne putem numi colegi de suferinţă!“

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/