Primarul Dominic Fritz a ridicat problema migranților care ajung în Timișoara la sfârșitul lunii ianuarie, iar situația va fi discutată și cu autoritățile centrale. În cadrul unei întâlniri, care a avut loc în această săptămână și la care au participat autoritățile competente, s-a discutat despre o posibilă soluție.
Mulți dintre cei care dobândesc dreptul de ședere temporar în România vin în Timișoara, chiar dacă sunt arondați în alte centre de azil din țară, iar aici nu au unde să locuiască. Astfel, fie rămân pe stradă, fie ocupă spații din clădiri părăsite. Mai mult, numărul migranților crescut de la 6.000 în 2016 la 30.000 anul trecut.
„Sunt conștient că acei oameni nu pleacă de bine din țara lor. Nu ne place să îi vedem cum dorm sub poduri, nu este bine nici pentru sănătatea lor. Am constatat că între instituțiile abilitate în rezolvarea acestei probleme există o lipsă de comunicare și de asumare a responsabilității. Miercuri am avut o întâlnire cu reprezentanții IPJ, cu cei ai Poliției de Frontieră, Poliția Locală, DSP și societatea civilă care ne ajută în acest moment să găsim soluții. Mulți nu vin pentru a se stabili aici. Aici se întâlnesc cu călăuzele și își continuă drumul. Peste 90% au ca țintă Germania. Majoritatea vin din centrele în care sunt repartizați și în acest sens, chiar dacă e mai costisitor, trebuie să aplicăm legea. Cred că soluția va fi ca noi să îi retrimitem în centrele de migranți din țară. Sigur vor încerca să vină înapoi, dar până la urmă vor înceta să mai vină la Timișoara. Nu rezolvăm problema migrației, dar rezolvăm problema în Timișoara. Am solicitat Poliției de Frontieră să ne dea o statistică în ceea ce privește migrația la graniță. Vorbim de o tendință de creștere. De la 6.000 în 2016 a urcat la 8.000 și anul trecut au fost undeva la 30.000 – 35.000 de oameni și cred că în acest an numărul va fi mai mare”, a spus Cosmin Tabără.
După ce ajung în Timișoara, migranții sunt testați împotriva Covid-19, iar apoi sunt preluați și distribuiți în centrele de migranți unde le este asigurat un prânz în valoare de 16,6 lei. Micul dejun și cina sunt asigurate prin donații, cu sprijinul comunității arabe.
Președintele USR, Elena Lasconi, spune că „blatul PSD” poate fi oprit printr-un „gest ferm: candidatul unic de dreapta”, lucru pe care l-a afirmat și președintele Consiliului Județean Bihor, liberalul...
EVRYO – informare aviz gospodărire apă, izvor Rau, localitatea Văliug, Caraș-Severin
Rolul traductologiei în dezvoltarea unor produse de success, dezbatere la UPT
Informaţiile publicate de expressdebanat.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Vezi termeni și condițiiTel./Fax: 0355.429.481
WhatsApp: 0723.101.061
contact@expressdebanat.ro
publicitate@expressdebanat.ro
Reșița, Str. Făgărașului Nr. 10
Toate drepturile rezervate. © 2024 Express de Banat. ISSN 2248 – 1281