Crește numărul de infectări cu subvarianta BA.2 a tulpinii Omicron

focar de covid 19 la Timisoara

Dacă la începutul lunii ianuarie cazurile confirmate cu subvarianta BA.2 reprezentau 1.1% din totalul infectărilor, până la mijlocul lunii februarie proporția acestora a ajuns la 5.2%, potrivit INSP.

Virusul SARS-CoV-2 are o capacitate ridicată de a produce noi variante. În cazul Omicron au apărut subvariantele BA.1, BA.2 și BA.3, despre care specialiștii spun că ce caracterizează prin transmisibilitate foarte crescută, dar printr-o patogenicitate semnificativ mai scăzută față de variantele precedente.

„Omenirea a abordat pandemia într-un mod incomplet. Dacă vorbim de o manifestare pandemică, vorbim de o manifestare globală care cuprinde toate popoarele și toate țările din lumea aceasta. Strategia anti-pandemică nu a cuprins părți importante din Africa, din Asia și din alte zone. Acest lucru duce la împărțirea lumii în două. O parte din lume cu măsuri și cu vaccinare și o parte din lume fără măsuri și fără vaccinare. Ori virusul circulă peste tot. Riscul este ca zonele cu măsuri și cu vaccinare să se confrunte cu variante venite din zonele fără măsuri și fără vaccinare, unde virusul infectează.  Subvariantele Omicron, BA.1, BA.2, BA.3 au apărut în Africa de Sud. Aici mai este un cumul de factori. Măsurile sunt limitate, vaccinarea este limitată, pe de altă parte în Africa de Sud și Africa de Est există concentrarea cea mai mare cu virus HIV. Asta înseamnă imunosupresie. Iar acest virus, pe imunodeprimați își face foarte bine toate aranjamentele și poate să genereze ușor variante. Există o rădăcină din care au rezultate aceste subvariante. Toate au ca și caracteristică transmisibilitatea crescută prin care virusul își asigură supraviețuirea. Totodată au o patogenitate scăzută. În sensul în care nu generează forme severe, decât la un număr mai restrâns de persoane”, a explicat prof. univ. dr. Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, la începutul lunii, BA.2 reprezenta 20% din totalul cazurilor de infectare cu Omicron. A fost raportată în 74 de țări și 47 de state din SUA. Specialiștii avertizează că trendul ascendent al infectărilor cu BA.2 ar putea conduce la o prelungire a valului 5.

Creșterea este susținută și de studiile realizate în laboratoarele private în care se fac secvențieri. Potrivit unui studiu realizat de MedLife, prevalența infectărilor cu BA.2 a înregistrat o creștere importantă în ultimele două săptămâni, de data aceasta fiind identificate de aproape nouă ori mai multe cazuri față de ultima secvențiere. Este vorba despre o evoluție de la 3% la 27% într-un interval de 14 zile pe lotul de studiu MedLife.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/