Crește numărul de copii din Timiș. Noul plan de școlarizare prevede mai multe clase

În condițiile în care populația județului Timiș este în creștere, inspectoratul școlar a fost nevoit să majoreze numărul de clase propus pentru anul educațional următor. Noul plan de școlarizare prevede, pentru prima dată, și clasele de la creșă.

Inspectoratul Școlar Timiș a pregătit noul plan de școlarizare pentru anul educațional 2022-2023. Acesta urmează să fie transmis Ministerului Educației, care-l va aproba în baza unei Hotărâri de Guvern până cel târziu în luna mai a acestui an.

Populația județului Timiș este pe un trend crescător. În anii școlari următori ne așteptăm să atingem o țintă de peste 6.000 de absolvenți ai clasei a VIII-a. Anul trecut am avut 4.300 de absolvenți, iar acum avem 5.000. Este cunoscut faptul că județul Timiș este un pol economic puternic, de aceea și populația este în creștere”, a declarat Marin Popescu, inspectorul școlar general al județului Timiș.

Francisc Halasz, inspector școlar general adjunct, a explicat că, în total, sunt propuse în jur de 4.600 de clase, începând de la creșă și până la învățământul postliceal. Pentru că numărul copiilor este în creștere, pentru anul școlar următor au fost propuse 212 clase de-a IX-a, cu aproximativ 30 mai multe față de acest an. Dintre acestea, 39% sunt pentru învățământul teoretic, 8,5% pentru cel vocațional, iar 52% pentru învățământul tehnologic, care include clase de liceu și școală profesională.

Este raportul cel mai sănătos pe care-l avem din punctul de vedere al împărțirii numărului de clase”, a precizat Francisc Halasz. La aceste clase se adaugă și 14 de la învățământul privat. De asemenea, au fost propuse și locuri speciale pentru elevii de etnie rromă, cu cerințe educaționale speciale și care provin din Republica Moldova, alte țări învecinate și diaspora.

În ceea ce privește grădinița, sunt propuse 279 de grupe mari, în care pot fi înscriși aproape 6.500 de copii, precum și 287 de clase primare, cu aproape 6.700 de locuri. Asta în condițiile în care se așteaptă ca în clasele primare să fie înscriși și copii care au fost la grădiniță în unități private.

Este primul plan de școlarizare care cuprinde și creșele. Am aprobat patru creșe care au fost trecute în rețeaua unităților de învățământ. cu opt grupe: două la Gottlob, două la Cenad, două la Gătaia și două la Deta. În afară de acestea, mai există multe creșe și în alte localități, dar care au rămas în continuare la autoritățile locale”, a detaliat Francisc Halasz.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/