Crește numărul actelor de violență în școlile din Caraș-Severin. Aproape 160 de unități nu au pază!

Actele de violență comise în interiorul unităților de învățământ au crescut ca număr în primele trei luni ale anului față de aceeași perioadă din 2022. Mai bine de jumătate dintre ele au avut loc în Reșița.

La începutul anului școlar 2022-2023, la nivelul județului Caraș-Severin funcționau 411 unități școlare, 140 în mediul urban și 271 în mediul rural, dintre care 210 grădinițe și creșe, 148 de școli primare/gimnaziale, 36 de licee/colegii, 17 cluburi sportive și școli postliceale.

Din totalul unităților de învățământ preuniversitar, numai 1,21%, adică 5, sunt asigurate exclusiv cu pază umană, toate în mediul urban. 207 unități, adică 50,36% din total, au exclusiv sisteme video: 104 grădinițe, 81 de școli primare, 10 licee/colegii și 12 unități conexe. 40 din total dispun de pază umană și sisteme video: 35 în urban și 5 în rural. În același timp, 159 de unități de învățământ din Caraș-Severin nu dispun de niciun fel de pază: 41 în urban și 118 în mediul rural.

Situația a fost prezentată recent de inspectorul școlar general, Lucian Miclău, în cadrul unei ședințe derulate la Prefectură.

Pentru a spori gradul de siguranță, cele 411 unități școlare au fost repartizate în responsabilitatea structurilor abilitate astfel: Poliție – 398, Jandarmerie – 6 și Poliția Locală – 7 unități.

Au fost derulate o serie de campanii de informare în școli, împreună cu IPJ, cu ISJ și cu diverse asociații sau ONG-uri care au drept scop reducerea violenței și a bullyngului în școli și prevenirea consumului de droguri și a altor substanțe.

S-au desfășurat 42 de instruiri ale cadrelor didactice cu privire la prevederile legale în domeniul violenței școlare. 27 de elevi aflați în risc au fost consiliați: 24 în mediul urban și 3 în rural.

În trimestrul întâi au fost înregistrate 12 evenimente în incinta unităților de învățământ preuniversitar și niciunul în proximitatea lor, în creștere cu un eveniment față de perioada similară a anului trecut și cu trei mai multe în privința celor care s-au petrecut în interiorul unităților. Cele 12 fapte penale au avut loc în școli din: Reșița (7), Oravița (2), Băuțar (1), Grădinari (1), Slatina Timiș (1). Toate infracțiunile au autori cunoscuți: 10 elevi, un cadru didactic și o altă persoană. 10 victime sunt elevi și una este cadru didactic. Infracțiunile consemnate sunt: lovire și alte violențe – 9, purtare abuzivă – 1, șantaj – 1, distrugere – 1.

„Vreau să vă rog să întăriți colaborarea cu Inspectoratul Județean de Poliție, cu Inspectoratul Județean de Jandarmi cu ISU pentru evitarea unor probleme pe care am putea să le preîntâmpinăm. O notă aparte ar fi faptul că au crescut numărul de infracțiuni și de fapte în interiorul școlilor. Acolo cumva este probabil nevoie de mai multă implicare din partea dascălilor, a ISJ. Vă rog să întocmiți situația tuturor școlilor care se vor inaugura, se vor reda elevilor în perioada imediat următoare, până la începerea anului școlar și să urmărim încă o dată îl rog pe domnul Tilca (inspector-șef ISU Caraș-Severin) să urmărească și să fie mai sever pentru îndeplinirea tuturor condițiilor contra incendiilor și la securitate în aceste școli. Dacă în nu știu ce școală veche închidem ochii, cu această ocazie nu trebuie, pentru că s-au cheltuit foarte mulți bani și chiar aceste școli trebuie să îndeplinească toate condițiile, inclusiv pe cele de siguranță la incendiu.”, a fost solicitarea prefectului Ioan Dragomir, care, deși anunță că situația privind paza și supravegherea în școli este mai bună decât anul trecut, este mai îngrijorat de consumul de droguri decât de actele de violență.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/