Credit pentru cofinanțarea proiectelor, altfel nu se poate! „Aici nu este piață!”

mirel pascu sedinta cl

Accesarea de fonduri europene atrage după sine, în majoritatea cazurilor, necesitatea de a asigura cofinanțarea. În plus, apariția unor cheltuieli neprevăzute poate duce la creșterea sumelor pe care administrațiile locale trebuie să le scoată din buzunar. Tocmai de aceea, multe primării ajung să ia credite.

Accesarea de fonduri europene atrage și necesitatea de a asigura cofinanțarea. Pentru că nu este vorba despre bani puțini, multe administrații locale sunt nevoite să acceseze credite pentru a putea asigura partea neeligibilă. Inevitabil, și Primăria Bocșa va fi nevoită să recurgă la împrumuturi pentru cele trei proiecte europene pe care le are în derulare.

La auzul veștii, o parte dintre consilierii locali nu au văzut cu ochi buni îndatorarea orașului și i-au cerut primarului Mirel Pascu, în cea mai recentă ședință ordinară, să evite pe cât posibil accesarea de credite. „Unii dintre consilieri înțeleg mai greu, nu au lucrat cu așa ceva. Trebuie să luăm un credit, cu credit lucrează toate primăriile, toată lumea lucrează cu credite, nu le-a inventat Primăria Bocșa.”, ne-a declarat primarul Mirel Pascu.

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

„Atunci când te bagi la programe europene și ai semnat niște contracte trebuie să te ții de ele. Dacă nu te ții de ele, UE îți cere banii înapoi pe tot ce ai făcut: consultanță, studiu de fezabilitate, proiect tehnic. Nu mai vrei să îl faci, dai banii înapoi. În momentul în care noi am spus cu toții că mergem cu toate aceste proiecte, că ne trebuie casă de cultură, muzee, lucrurile sunt închise. Aici nu ne jucăm! Sunt niște contracte asumate de către noi toți, votate în Consiliul Local. Nu se poate că azi suntem de acord, mâine nu suntem. Aici nu este piață! Este o instituție juridică, trebuie să mergem înainte. Vă rog să analizați! Dacă nu aveți destule date, Biroul de Programe Europene, secretarul orașului, contabilul-șef vă stau la dispoziție cu toate documentele pe masă, documentarea nu se face în cadrul ședinței de Consiliu Local. Avem toată disponibilitatea. Să nu credeți că vi se ascunde vreun act sau nu vi se dă. Orice doriți aveți ușa deschisă.”, le-a transmis Mirel Pascu aleșilor locali în plenul ședinței de la final de martie.

Totodată, primarul Bocșei le-a atras atenția consilierilor că la ora actuală orașul are unul dintre cele mai mici grade de îndatorare din județ, aproape de zero. „Mai avem un credit luat pentru niște lucrări. În 2028 se încheie. Se plătește aproximativ 14.000 de lei pe lună.” Mirel Pascu le-a promis consilierilor locali că va prezenta, într-o viitoare ședință, gradul de îndatorare al fiecărui oraș din Caraș-Severin.

1000x100 (4) publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/