Credit de 40 de milioane pentru trei drumuri din Caraș-Severin. Romeo Dunca cere acordul consilierilor județeni

romeo dunca

Într-o ședință extraordinară programată astăzi, președintele Romeo Dunca le va cere consilierilor județeni să-și dea acordul pentru ca instituția să împrumute 40 de milioane de lei. La această sumă, Consiliul Județean ar mai pune peste 8 milioane de lei, suma totală fiind necesară pentru lucrări pe trei tronsoane de drum.

La finalul lunii mai, consilierii județeni din Caraș-Severin au aprobat trei investiții:

  • Lucrări de asfaltare DJ573, tronson Ciudanovița Colonie – Ciudanovița sat, 2 km – valoare totală: 5,5 milioane de lei, TVA inclus
  • Modernizare DJ 573D, Răcășdia (DN 57) – Vrăniuț – valoare totală: 19,44 milioane de lei, TVA inclus
  • Modernizare DJ571A, intersecție DN57 (Gornea) Sichevița, Gârnic – intersecție DJ571 (Moldovița) – valoare totală: 23,2 milioane de lei, TVA inclus

Pentru cele trei proiecte, Consiliul Județean trebuie să scoată din buzunar 48,21 milioane de lei. Bineînțeles, suma este una colosală comparativ cu bugetul județului. Așa că acum președintele Romeo Dunca vine să le ceară acordul consilierilor județeni pentru a accesa o finanțare rambursabilă internă – linie de credit în valoare de 40 de milioane de lei, restul banilor urmând să fie asigurați din bugetul local.

Propunerea este ca acest împrumut să fie restituit în 8 ani.

Consiliul Județean mai are de achitat un împrumut de 62 de milioane de lei, contractat în anul 2006 de la BCR, data scadentă fiind luna mai a anului 2028 și un alt împrumut de 23,3 milioane de lei, contractat de Aquacaraș, scadent în luna martie 2031.

De asemenea, anul acesta, la final de aprilie, Consiliul Județean a mai aprobat contractarea unei finanțări rambursabile interne cu o valoare de 39,69 de milioane de lei pe 10 ani. Banii ar urma să fie folosiți pentru cofinanțarea a 4 proiecte: spital modular, modernizarea DJ 571 – intersecție DN 57 – Moldova Nouă – Cărbunari – Sasca Montană – Ciuchici, extinderea/dotarea infrastructurii UPU din cadrul Spitalului Județean de Urgență Reșița și modernizarea DJ 608 Plugova (DN6) – Globurău – Costiș – Borugi – Cornereva – Obița – Rusca.

„Gradul de îndatorare al Consiliului Județean Caraș-Severin pentru anul 2022 este de 24,21%, iar potrivit estimărilor se menține sub pragul de 30%. (…) Consiliul Județean Caraș-Severin și-a achitat lunar obligațiile de plată privind datoria publică locală, sens în care nu există istoric negativ în evidența biroului de credite”, spune Romeo Dunca.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/