„Credincioșii se pot ruga și acasă. În perioada postului nu ar trebui să ne umplem cămările”

În perioada în care președintele României a decretat stare de urgență din cauza situației COVID-19, slujitorii bisericilor îi îndeamnă pe credincioși, în special pe vârstnici, să respecte regulile impuse, aceștia putându-se ruga și de acasă, însă preoții îi încurajează totodată pe oameni să nu uite că ne aflăm în Postul Paștelui, iar curățenia spirituală nu are nimic de-a face cu umplerea cămărilor sau a frigiderelor cu tot felul de bunătăți.

Preotul Ion Nedelcu, slujitor în cadrul parohiei „Adormirea Maicii Domnului” Moldova Nouă a povestit, pentru expressdebanat.ro, faptul că oamenii din oraș, vârstnicii mai cu seamă, au dat dovadă de responsabilitate vizavi de situația deloc îmbucurătoare a coronavirusului. La Sfânta Liturghie de duminică, 15 martie, a participat un număr care depășește cu puțin 50 de persoane, cei mai mulți cu vârste între 30 și 40 de ani.

Cu toate că nu știe încă cum vor decurge lucrurile în această săptămână, preotul le transmite credincioșilor să se roage acasă, acesta fiind dispus să meargă la casele oamenilor pentru spovedanie, rugăciune, slujbele în biserică urmând să aibă loc doar într-un cadru restrâns: maximum două, trei persoane.

Părintele le reamintește tuturor să respecte măsurile care se impun pentru a preveni răspândirea temutului virus, însă trage un semnal de alarmă în speranța ca oamenii să nu uite de faptul că ne aflăm în perioada de curățenie spirituală, ceea ce-nseamnă că postul dinaintea Paștelui nu trebuie confundat cu isteria cămărilor și frigiderelor pline, întrucât nu ne aflăm în plin război.

„Am încurajat credincioșii să se roage și acasă, acolo pot avea o icoană și se pot închina. Totodată, i-am îndemnat să treacă la post pentru că, paradoxal, în această perioadă când ar trebui să ne îngrijim și de partea sufletească, cei mai mulți credincioși au ales să-și umple cămările. Am uitat de fapt pentru ce ne pregătim. Nu ne pregătim de război. Ar trebui să avem niște alimente normale și să nu exagerăm. Am îndemnat oamenii să nu intre în panică, să nu se sperie și cât e Dumnezeu cu noi, nu ar trebui să ne fie teamă de nimic. Vom trece și peste această perioadă, cum am trecut și peste alte evenimente mult mai grele”.

Întrucât voluntarii asociațiilor bisericilor ortodoxe din Moldova Nouă nu sunt majori, Ion Nedelcu le transmite credincioșilor, în special bătrânilor, că acesta poate sta la dispoziția lor, atât din punct de vedere al asistenței religioase, cât și vizavi de achiziționarea alimentelor, medicamentelor etc.