Credeți că se poate Crăciun fără Moș Crăciun și fără cadouri sub brad? Ei bine, da, se poate!

figurine
casinoherculane by sungarden alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

Poate părea surprinzător pentru cine nu știe sau nu a auzit, dar în Spania cei care aduc cadouri copiilor sunt Regii Magi (Reyes Magos) și asta abia în 6 ianuarie! Crăciunul este cel mai așteptat și tainic moment al anului, iar în această țară se trăiește cu intensitate maximă mai ales pentru puternica sa amprentă religioasă, pentru valorile care trebuie transmise generațiilor viitoare.

Se spune că a face parte dintr-o familie sau un grup te face să te simți în siguranță, mulțumit și solidar, iar interconectarea cu generația tânără în seara de Crăciun este momentul oportun pentru a da dovadă de generozitate, bunătate, smerenie și recunoștință. Potrivit unui obicei adânc înrădăcinat, toată lumea merge „acasă” de Crăciun (Navidad) în mijlocul familiei pentru cina de Ajun (Noche Buena).

Cultura spaniolă îl are pe Papa Noel, Moșul Crăciun, sau Santa Klaus, dar identitatea îi este atribuită Sfântului Nicolae (San Nicolas) cunoscut pentru că lasă și el câte ceva în ghetuțe. Darurile sunt aduse copiilor în Ajunul Bobotezei în seara de 5 sau în dimineața zilei de 6 ianuarie de către cei trei magi de la Răsărit: Melchior, Baltazar și Gașpar.

reyes magos

Asta înseamnă că cei mici așteaptă cu 12 zile mai mult decât noi pentru a primi cadourile mult dorite. Există același obicei al scrierii și trimiterii scrisorilor cu cele mai frumoase gânduri și dorințe din partea celor mici, iar în zonele urbane, premergător sărbătorii, câte unul dintre magi citește scrisorile în piața publică. Tot acolo este organizat de către primării și deschis publicului, care, conform unui ritual nescris, merge să viziteze „Belén-ul”, o dioramă a Betleemului, construcții de miniaturi și figurine ce reprezintă scene ale nașterii lui Iisus sau structuri mari și elaborate care reprezintă deșertul, cei trei Magi și alte secvențe de istorie precreștină.

belen municipal in cartagena

De când cu numeroasele valuri de imigranți, cu cei care aleg să se stabilească în țara din Peninsula Iberică, tradiția începe să se schimbe așa că frenezia cumpărării cadourilor, precum și oferirea lor atât în ​​ziua de Crăciun, cât și pe 6 ianuarie, de Reyes Magos (Bobotează), pare să intre și aici în cotidian.

Dar ce e mai important și mai frumos, mai strălucitor și punctul forte care încheie sărbătorile de Crăciun este parada pe străzi a magilor însoțiți de personaje din povești. E un ritual de la care nimeni nu lipsește fiindcă pe străzile fiecărui oraș mare, orășel sau sat din Spania, în seara de 5 ianuarie în fiecare an, are loc aceeași amplă desfășurare de forțe cu numeroși spiriduși, dar și alte ajutoare ale Magilor care aruncă din carele alegorice în care sunt transportați înspre spectatori diferite dulciuri, acadele, bomboane chiar și jucării de pluș. Această paradă, cunoscută sub numele de „Cabalgata de Reyes Magos“, este o tradiție spaniolă de Crăciun pe care nimeni nu o ratează fiindcă rămâne un subiect de discuție multă vreme după ce se încheie sărbătorile.

Orice spaniol joacă la loteria de Crăciun și de multe ori cumpără o zecime dintr-un bilet jucând aceleași numere precum grupul de prieteni sau de colegi. Loteria specială de Crăciun este numită „El gordo“ sau „cea grasă“, iar numerele sunt anunțate, în mod normal, pe parcursul întregii dimineți a zilei de 22 decembrie, în direct, la televizor. Pe lângă aceasta, numerele câștigătoare sunt anunțate de către copii cântând! Este un ritual nelipsit, organizat încă din 1812.

promovare banner maxagro Muzeul TM

Vorbind despre partea culinară a Crăciunului în Spania, trebuie amintit că încă din perioada premergătoare a sărbătorii, din noiembrie chiar, se pune mare accent pe fructele uscate ce se vând din belșug în magazine expuse pe rafturi cu suprafețe mari și în niște combinații și decorațiuni care te lasă cu gura căscată. Este vorba despre migdale sărate, fistic, alune, nuci, semințe de pin, dar și turron, o nuga specială de sărbătoare.

turron

Cât privește meniul de Crăciun, nu există o regulă, pentru că obiceiul se deosebește în funcție de regiune: în sud, în zonele apropiate de Mediterana, se mănâncă de Crăciun foarte mult pește și homar, fructe de mare: scoici, stridii, midii, caracatiță și calamar. Pe când în nord și în centrul țării, mai ales, se gătește miel, purcel de lapte și se prepara „lombarda” – salata de varză roșie cu semințe de pin. Dar bază pe platourile cu aperitive sunt desigur brânzeturile cele mai variate, maturate sau moi, jambonul feliat subțire și măslinele de cele mai variate tipuri. Cât privește deserturile de Crăciun, se preferă prăjiturelele cu marțipan, esențe și arome tari, anason, și citrice, dulciuri ce își au originea în influența arabă a zonei. Sunt apreciate și „paparajote”, adică frunze de lămâi proaspete, împănate în ou și făină, prăjite și servite cu zahăr și scorțișoară.

paparajote

Dar „cireașa de pe tort” o constituie, desigur, „Roscón de Reyes” sau coroana regală. Un dulce tipic spaniol servit în perioada sosirii Regilor Magi. Și forma prăjiturii este de coroană cu „bijuterii” colorate din fructe uscate, asezonată la interior cu frișcă în care stă ascunsă o figurină. Cine o găsește va avea noroc tot anul!

roscon de reyes

Feliz Navidad! Crăciun Fericit tuturor!

1000x100 (2) STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/