Crăciunul pe rit vechi bate la ușă

Credincioşii ortodocşi de rit vechi sărbătoresc astăzi, 6 ianuarie, ajunul Crăciunului. 

În localităţile cu etnici sârbi sau ucraineni, pregătirile sunt în toi. Conform tradiţiei, în ajunul Crăciunului se mănâncă cel puţin 9 sau 12 feluri de mâncare, din peşte, ciuperci, cartofi, toate de post, ne-a menţionat  Gheorghe Tiuch, preşedintele Uniunii Ucrainenilor din Caransebeş.

Etnicii ucraineni vor începe de după-amiază colindul la mormintele celor dispăruţi pentru a le aprinde o lumânare, după care vor colinda la casele celor de aceeaşi etnie, unde vor fi întâmpinaţi cu cozonac şi vin.

În această noapte de 6 ianuarie sărbătorim ajunul Crăciunului, noi cei din Caransebeș și ucrainenii din satele Copăcele, Zorile și Cornuțel. La ora 17.00 se iese la morminte pentru a aprinde o lumânare pentru cei care nu mai sunt printre noi, iar după ora 18.00 obiceiul este ca toată familia să fie la masă… Părinții își așteaptă copiii să păstreze tradiția mesei îmbelșugate, însă la care se mănâncă doar de post și obligatoriu pește, după care participăm la slujba de la biserica noastră, cu hramul Adormirea Maicii Domnului”, ne-a declarat Gheorghe Tiuch, președintele Uniunii Ucrainenilor din Caransebeș.

În urma ultimului recensământ, în judeţul Caraș-Severin convieţuiesc 3500 de ucraineni, dintre care 680 sunt din Caransebeş și o importantă comunitate se află în localitățile Copăcele, Zorile și Cornuțel Banat.

Citește și:

„Ruzdvo ceaslevo!” spun peste 2.500 de ucraineni din Caraș-Severin, care sărbătoresc Crăciunul pe rit vechi!