Tot mai multe tinere care abia au născut și care se infectează cu SARS-CoV-2 fac forme moderate sau severe de boală și ajung în secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă. De altfel, există situații în care lupta se dă atât pentru mamă, cât și pentru făt.
Doctorii spun că este vorba despre paciente nevaccinate. De exemplu, o tânără de doar 27 de ani, internată în zona roșie a Spitalului Județean din Timișoara, proaspătă mămică, a pierdut lupta cu noul coronavirus după mai bine de trei săptămâni petrecute pe patul de spital.
„Din păcate avem foarte multe tinere însărcinate sau lăuze care erau deja infectate din perioada sarcinii, desigur nevaccinate. Chiar dacă nu lucrez la Spitalul de Copii, știu de la colegii mei că sunt și mulți copii infectați, părinții sunt nevaccinați din păcate și din păcate au făcut forme moderate spre severe și au avut nevoie de spitalizare. Din păcate am avut tinere care nu au reușit să treacă peste această luptă și care nu au avut comorbidități cum le place tuturor să spună. De altfel, un diabet sau o hipertensiune nu conduce la sfârșitul vieții tale în 10 zile sau în două săptămâni”, a spus Giorgiana Bobouțanu, medic specialist în cadrul secției de Anestezie și Terapie Intensivă de la Spitalul Județean din Timișoara.
Medicii au sperat la începutul acestui an că vom scăpa de pandemia de COVID-19, odată cu apariția vaccinului împotriva COVID-19. Situația actuală este însă la fel de dramatică precum în valurile anterioare.
„Suntem în același film. Parcă suntem într-o buclă. Nu se mai termină și când se termină începe iar. Situația în ATI este la fel de dramatică. Paturile sunt la fel de pline, pacienții aflați în așteptare sunt mulți. Chiar dacă la nivel național numărul de pozitivi scade, în terapie se va vedea abia peste o lună când reușim să îi externăm pe cei care sunt prezenți acum în secție și să nu mai internăm alți pacienți. Sau se vor elibera locurile prin decesul pacienților respectivi. Am sperat să nu mai ajungem în punctul în care am fost în primăvară, când ne-am confruntat cu un val destul de dur. Am crezut că vaccinul ne va salva. Știam că vor fi persoane sceptice și nu vom atinge niciodată un grad de vaccinare de 90%, dar nu am crezut niciodată că vom fi în coada clasamentului, că vom fi fruntași la numărul de decese, nu am crezut că oamenii sunt atât de sceptici și au atât de multe povești inventate și departe de realitate. Știm sigur că și unii medici au fost sceptici și și-au exprimat prea tare părerea”, a mai spus Giorgiana Bobouțanu.