COVID-19: Terapia cu anticorpi monoclonali nu este pentru oricine!

sars cov 2
untitled design set 970x90 px

Terapia cu anticorpi monoclonali poate fi utilizată pentru tratamentul COVID-19, dar în condiții speciale. Medicul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara a explicat când se poate apela la această variantă.

Anticorpii monoclonali se administrează la pacienții care nu necesită oxigen suplimentar și care prezintă un risc ridicat de a progresa spre o formă severă de COVID-19.

„Este foarte bine să informăm comunitatea că avem un tratament foarte eficient – anticorpi monoclonali. Sunt anticorpi care neutralizează virusul, dar și ei se pot da, pentru că sunt foarte scumpi, în condiții speciale. Se dau în prima săptămână de boală și se dau persoanelor care au risc mare de evoluție spre forme severe. Acest lucru se întâmplă în toată lumea. Nimeni nu își poate permite să dea anticorpi monoclonali în toate cazurile. Ce înseamnă risc mare? Pacienți cu insuficiență cardiacă sau cu infarct miocardic recent sau cu cardiopatie severă, pacienți cu afectare pulmonară severă, BPOC, cu afectare hepatică, cirozele hepatice, pacienții neoplazici aflați în tratament, pacienți care iau terapie imunosupresoare, diabeticii și persoanele cu obezitate. Aceste categorii de pacienți sunt cele mai expuse la evoluții severe și deces”, a explicat medicul Virgil Musta.

Pacienții care se încadrează în categoriile de risc trebuie însă să fie atenți la simptomatologie și să se testeze în cazul în care suspicionează prezența infecției cu SARS-CoV-2.

publicitate ziar expresb 1000x100

„Trebuie să cunoști aceste prime semne, această senzație de răceală cu durere în gât sau durere de cap, trebuie să te testezi. Dacă ești testat pozitiv te poți prezenta cu trimitere de la medicul de familie, unde poți beneficia de acești anticorpi monoclonali. Noi am avut un studiu la sfârșitul anului trecut în ceea ce privește această terapie și au fost foarte eficienți. Toți pacienții care au luat anticorpi monoclonali au supraviețuit și au evoluat rapid spre bine. Dar un criteriu obligatoriu este să fie administrați în prima săptămână și pacientul să nu aibă nevoie de oxigen. Deci saturația să fie de peste 93%”, a mai explicat Virgil Musta.

Anticorpii monoclonali au specificitate pentru proteina S a virusului SARS-CoV-2, iar eficiența depinde de administrarea cât mai precoce după debutul bolii. Administrarea nu este recomandată la pacienții cu forme severe de COVID-19.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/