Costa Goian, șeful Finanțelor din Oravița, specializat în traficul de influenţă?

Numele fiului său, Cristian Costa Goian, apare în dosarul corupției la Bacalaureatul din 2011. A căzut în vară și s-a încercat un aranjament pentru sesiunea din toamnă.

Profesorul Mirela Milotin a intervenit pentru fiul lui Costa Goian. Aceasta a recunoscut anchetatorilor că a încercat să-l ajute pe băiat, dar nu a spus și cine a rugat-o, însă, cel mai probabil, părinții elevilor sunt cei care antamează asemenea discuții.

Milotin l-a rugat pe ”Fărcășescu Florin pentru a determina profesorul evaluator (…) să favorizeze candidații (…) Goian Costa Cristian (…) cele de mai sus se coroborează cu agenda învinuitului Fărcășescu Florin, unde consemnează numele celor patru candidați, probele de examen, prenumele «Mirela» și semnul distinctiv de pe prima pagină a lucrărilor”, rețin procurorii în rechizitoriu. Mai mult, după ce lucrările au fost corectate de către Centrul Național de Evaluare, concluzia a fost că ”Goian Costa Cristian a fost favorizat la proba de limba și literatura română din sesiunea august-septembrie 2011 cu 3,80 de puncte acordate în plus”!

Deși procurorul a dispus disjungerea unui dosar la Parchetul de pe lângă Judecătoria Reșița pentru elevii care au copiat sau care au fost favorizați, lucrarea lui Cristian Costa Goian fiind recorectată și găsită cu diferențe de notare, față de acesta nu s-a făcut nicio disjungere și nu a fost audiat nici ca martor în dosar.

Dar, având în vedere că și finanţistul-şef Doru Cozma s-a aflat într-o situație similară și a fost citat de judecător pentru a fi audiat, nu este exclus ca și Goian Costa să fie citat din arest preventiv pentru a da declarații în acest dosar.

Costa Goian a fost prins în flagrant de către DNA pe 27 iulie în timp ce lua mită, asta după ce în cursul lunii aprilie 2016, ”Goian Costa, în calitate de șef al Serviciului Fiscal Orăşenesc Oraviţa, a pretins printr-un intermediar (denunțător în cauză), de la un om de afaceri, suma de 7.000 euro, promițând că-și va exercita influența asupra factorilor de decizie din cadrul A.N.A.F., în sensul de a nu se dispune măsurile legale ce se impuneau a fi aplicate cu ocazia unui control efectuat la firma acestuia din urmă, respectiv sesizarea organelor de urmărire penală cu privire la existenţa infracţiunii de evaziune fiscală, cu un prejudiciu de aproximativ 100.000 euro”, arată DNA.

În același context, la data de 27 iulie 2016, prin același intermediar, suspectul Goian Costa a primit efectiv suma de 24.000 lei din totalul de 30.000 lei pretinși inițial (suma de 4.000 lei a fost oprită de către denunțător urmare a unei înțelegeri prealabile cu suspectul), ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante. La data de 28 iulie 2016, Costa Goian a fost prezentat Curții de Apel Timișoara cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, propunere acceptată de Instanță.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/