CORUPȚIA UCIDE! ISU „Semenic” a „uitat” o bombă cu ceas în cel mai aglomerat cartier al Reșiței! Aproape un an!

Mii de oameni care au chefuit pe perioada unui an într-un restaurant din Reșița ar fi putut avea destinul crunt al tinerilor din clubul bucureștean „Colectiv”. Cel puțin așa rezultă din înscrisurile oficiale! Și asta doar din cauza autorităților corupte sau incompetente!

Incendiul de la „Colectiv” ar fi trebuit să însemne o lecție dură pentru toate instituțiile de stat din România, numai că, în afara unor măsuri formale nu s-a întâmplat nimic concret. Nimic care să elimine sau măcar să reducă riscul producerii altor tragedii. Iar ceea ce s-a întâmplat la Clubul Bamboo din capitală este cel mai bun exemplu în acest sens. Problema este că drama din 30 octombrie 2015 s-ar putea repeta oricând, la Reşiţa spre exemplu, unde instituțiile de control habar n-au una de cealaltă și se mint între ele pentru a se spăla pe mâini.

Pompierii se dovedesc de cele mai multe ori adevăraţi eroi, îşi riscă vieţile pentru a-și salva semenii și bunurilor acestora. E vorba despre pompierii care aleargă într-un suflet după ce se primește apelul pe 112. Într-un inspectorat al situațiilor de urgență cum este cel din Caraș-Severin, unde zeci de „salvatori” au ajuns pe la birouri în urma unui concurs fraudat, lucru dovedit și de o sentință penală definitivă de condamnare a unor șefi, se doarme de multe ori în post. Interesat sau total dezinteresat. Dar asta, probabil, o vor stabili organele abilitate. Cert este că Restaurantul „Capitol 2” din Reșița, închis de ISU „Semenic” pentru că funcționa cu „încălcarea gravă a cerinţei de securitate la incendiu”, a fost deschis aproape un an după sigilarea ușii de intrare. Fără ca cineva de la ISU, de la Poliție, Poliția Locală, ANAF, Protecția Consumatorului sau Prefectură să știe! De aflat au aflat exact cei care l-au închis, angajații ISU „Semenic”. Din întâmplare! Așa cum spuneam, după aproape un an!

Acțiunile și actele oficiale emise de ISU nu reușesc nici măcar astăzi să clarifice dacă la „Capitol 2” s-a chefuit într-un mare pericol sau nu. Tocmai din acest motiv nu e exclus ca patronul localului să ceară despăgubiri în instanță. Practic, pompierii se contrazic în declarații şi informaţii, patronul le demontează susținerile, iar şefii de instituţii fie nu vor să ştie, fie habar n-au.

Imediat după incendiul din „Colectiv”, legislaţia în domeniul autorizării privind siguranţa la incendiu a fost drastic schimbată, iar ISU a primit puterea legală de a dispune inclusiv măsura complementară a închiderii locaţiilor necorespunzătoare. Au urmat controale cu mare tam-tam în toată ţara, inclusiv în judeţul Caraş-Severin. Pentru mai multe locaţii care nu corespundeau din punct de vedere al siguranţei la incendiu s-au aplicat amenzi, iar două restaurante au fost închise. Este vorba despre sala „Franz Iosef” a Hotelului Imperial din Caransebeş şi Sala „Capitol 2” a Restaurantului Capitol din Reşiţa. Anunţul despre închiderea celor două a fost făcut public chiar de conducerea de atunci a ISU „Semenic”. S-a vorbit despre asta inclusiv în şedinţa Colegiului Prefectural, când adjunctul inspectorului şef al ISU, colonelul Ilarie Buşe, a dezvăluit numele celor două unităţi închise.

Un an mai târziu, în noaptea de 12/13 noiembrie 2016, la ordinul inspectorului general al pompierilor militari, s-a organizat o campanie de controale în toată ţara pe aceeași tematică. Figurând închis în documentele ISU „Semenic” încă de la finele lui 2015, „Capitol 2” nu s-a numărat printre unitățile propuse spre a fi controlate. Dar cum socotelile de acasă nu se potrivesc niciodată cu cele din târg, echipa de control a trecut „întâmplător” prin zona Gării de Nord. A văzut agitație la intrarea în localul închis pentru că e nesigur, a urcat la etaj și a dat peste majoratul unui fotbalist.

Şi de aici începe o cavalcadă de muşamalizări, minciuni și răspunsuri contradictorii, care merg până la prefectul judeţului, la secretarul de stat Raed Arafat şi chiar la Corpul de Control al MAI! Cu toate acestea vom reveni în zilele următoare! Până atunci mai trebuie spus că Restaurantul „Capitol 2” funcționează în continuare, că patronul acestuia s-a ales cu plângere penală și că acesta garantează pentru siguranța clienților săi!